Kezdeményezés

Nemzeti emlékhely lehet az egri vár

Az egri vár nemzeti emlékhellyé történő minősítését kezdeményezi Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, és Habis László egri polgármester, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

2014.02.12 12:27MTI
MTI

Ezt a vár turisztikai attrakcióinak fejlesztését célzó, közel 1,8 milliárd forintos projekt szerdai sajtótájékoztatóján jelentették be.

Nyitrai Zsolt elmondta: az erről szóló törvény módosítása már a következő Országgyűlés feladata lesz. Ismertetése szerint jelenleg tizenkét nemzeti emlékhely van az országban, köztük a Budai Várnegyed, a Hősök tere vagy az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

Ha az Országgyűlés megszavazza, a jelenleg történelmi emlékhely státusszal bíró egri vár lehet a tizenharmadik nemzeti emlékhely. Habis László közölte, az egri várban működik a leglátogatottabb vidéki múzeum. A most indult projekt célja a látogatottság növelése.

Ennek első, várhatóan ősszel záruló ütemében egyebek mellett megújul és látogathatóvá válik az egykor Kálvária domb, azaz a jelenlegi Szép-bástya, a Törökkert, kiépül a kis Dobó tértől az északi kapuig tartó közel 400 méter hosszú várfalsétány, és rekonstruálják a fegyvertár épületét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.