Tragédia

A volt Jugoszláviában áldozatul esett olaszokra emlékeztek

Megemlékeztek az 1943-47 között a volt Jugoszlávia területén áldozatul esett olaszok tragédiájáról hétfőn Olaszországban.

2014.02.10 16:19MTI
freedigitalphotos.net

A megemlékezés a Trieszt közeli Basovizzában bemutatott szentmisével kezdődött. Basovizza olasz nemzeti zarándokhely: a mai olasz-szlovén határnál levő karszthegység szurdokaiba (foibe) taszították le azokat, akiket Triesztben a város 1945. május elsejétől negyven napig tartó jugoszláv ostroma és elfoglalása alatt kivégeztek.

Hasonló sorsra jutottak a volt Jugoszláviában élő olaszok, közöttük volt fasiszták és Josip Broz Tito kommunista rezsimjének más ellenzői. A karsztvidéken 1943. szeptember 8. és 1947. február 10. között eltüntetett olaszok számát az olasz történészek ötezer és tizenhét ezer közöttire becsülik.

Az áldozatokon kívül 350 ezer olasz hagyta el a volt Jugoszlávia történelmileg olaszok lakta területeit, az egykori Venezia Giuliát, Isztriát és Dalmáciát. Ezekről a honfitársakról Itália 2004 óta minden február 10-én megemlékezik.

Az áldozatokra és elüldözöttekre emlékeztek hétfőn a dél-itáliai Puglia tartományban is, ahova mintegy hetven éve több tízezer olasz menekültet fogadtak be. Az olasz parlament felsőházában az isztriai származású Uto Ughi hegedűművész koncertjével emlékeztek meg az évfordulóról Giorgio Napolitano államfő és Enrico Letta kormányfő jelenlétében.

Pietro Grasso a szenátus elnöke beszédében az olasz történelem egyik legtragikusabb fejezetének nevezte a foibék korszakát. Grasso hozzátette: minden nemzetnek kötelessége őrizni múltját, s Itália nem tud és nem is akar felejteni. Az évfordulón Rómában festékkel ismeretlenek lefújták az istriai menekültek emlékművét. Az olasz pártok kivétel nélkül elítélték a rongálást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.