Visszavonásig

Miatta sározódik be a Holokauszt-emlékév

A német megszállás emlékműve engedélyének visszavonására szólította fel a V. kerületi önkormányzatot a Demokratikus Koalíció vasárnap azután, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége úgy döntött, többek között a szobor koncepciója miatt nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain.

2014.02.09 14:49MTI

Rogán Antal megalázó helyzetbe hozta saját kormányát és az egész országot, amiért az általa vezetett V. kerüli önkormányzat engedélyezte az emlékmű felállítását a Szabadság térre - írta Kerék-Bárczy Szabolcs, az Összefogás képviselőjelöltje az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint Rogán Antal egyetlen megoldást választhat csupán: azonnal bocsánatot kér, és az V. kerületi önkormányzat már hétfőn visszavonja a szobor felállítására kiadott engedélyt.

Ez a gesztus nem tudná feledtetni az emlékmű állításával kapcsolatos gyalázatot, de legalább lehetőséget adna arra, hogy Magyarország méltóképpen emlékezhessen a vészkorszak áldozataira - tette hozzá.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint Rogán Antalnak szégyellnie kell magát, mert miatta sározódik be a holokauszt-emlékév.

"Belvárosi polgármesterként ugyanis ő akadályozhatta volna meg az ártatlanul meggyilkolt honfitársaink emlékét meggyalázó Szabadság téri szobor felállítását" - fűzte hozzá.

"Ez az alkotás szimbólum: az érzéketlenségé, történelemhamisításé, az emberi méltóság semmibe vételéé, a szélsőjobboldali szavazatokért folytatott nyers politikai küzdelemé" - fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs. Mint írta: Rogán nem csak zöld jelzést adott a szégyenletes emlékműnek, hanem büszkén vállalja is annak szellemiségét, amelyet minden jó érzésű ember és szervezet, így a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is elutasít.

A Mazsihisz közgyűlése vasárnap hozott határozatot, amely szerint nem vesznek részt egyelőre a holokauszt-emlékév kormányzati programjain.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.