Támogatókat keresnek

Kerékpáros emléktúra a kistarcsai internáltak emlékhelyének kialakításáért

Kétnapos kerékpáros emléktúra indult pénteken Kistarcsáról Recskre figyelemfelkeltő szándékkal és azzal a céllal, hogy támogatókat találjanak az egykori kistarcsai internáló táborba tervezett emlékhely létrehozásához.

2014.05.09 13:08MTI
freedigitalphotos.net/bplanet

Vass Ferenc, a társszervező Kistarcsai Internáltak Emlékéért Alapítvány elnöke elmondta: a várossal közös kezdeményezés, valamint az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével zajló rendezvény célja, hogy a kistarcsai volt internálótábor épületében emléket állítsanak a diktatúra áldozatainak.

Az alapítvány elnöke úgy fogalmazott: olyan intézményt kívánnak létrehozni, amely több, mint egyszerű múzeum. Könyvtár és interaktív bemutatóterem, melynek legfőbb küldetése a felnövekvő nemzedékek oktatása, például rendhagyó történelemórák szervezésével.

Feladatuknak tekintik a kapcsolódó dokumentumok, tárgyak gyűjtését, feldolgozását és kiállítását is – mutatott rá Vass Ferenc. A tavaly létrejött Kistarcsai Internáltak Emlékéért Alapítvány célja, hogy adományokat gyűjtsön a múzeum kialakítására és berendezésére, előadásokat, kulturális rendezvényeket tartson.

Együttműködésre törekednek a kommunizmus áldozatait tömörítő valamennyi szervezettel. "A szögesdrót összeköt minket!" jelmondattal meghirdetett mostani kerékpáros emléktúrával a megvalósításhoz keresnek támogatókat, a két nap során számos településen megállnak.

Érintik egyebek mellett Hatvant, ahol megkoszorúzzák Boldog Meszlényi Zoltán (Hatvan, 1892 – Kistarcsa, 1951) magyar vértanú püspök emléktábláját, illetve Hortot, ahol a kitelepített Eszterházyak előtt is tisztelegnek az emlékükre állított kopjafánál.

Az utolsó állomás Recsk, ahol átadják az alapítványi zászlót, és koszorút helyeznek el a volt internáló tábor területén.

A kistarcsai emlékhely kialakításáról olvashatnak a kistarcsaiemlekmuzeum.hu oldalon, ahol többek között a tábor története is megtalálható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.