20 milliós beruházás

Holokauszt-emlékhelyet alakítanak ki Debrecenben

Holokauszt-emlékhelyet alakítanak ki a debreceni Pásti utcai zsinagóga udvarán, a beruházás 20 millió forintos költségét az önkormányzat biztosítja idei költségvetéséből.

2014.01.09 18:13MTI

A zsinagóga udvarán nem pusztán emlékművet állítanak fel, hanem olyan emlékhelyet alakítanak ki, amely - kifejezve a holokauszt tragédiáját - szellemiségében és formájában méltó és alkalmas arra, hogy ott kegyeleti megemlékezéséket, rendhagyó iskolai foglalkozásokat, közösségi rendezvényeket tartsanak - ismertette Papp László (Fidesz) alpolgármester.

A holokauszt-emlékhely komplex tervére meghirdetett meghívásos pályázat fődíját Nagy Marianna, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar építészmérnöki tanszékének mesterképzésben részt vevő hallgatója nyerte el, és a sajtótájékoztatón vette át Papp Lászlótól és Horovitz Tamástól, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökétől. További három sikeresen pályázó hallgatót is díjaztak.

"A debreceni zsidóság tragédiája része a város és a nemzet történelmének, s feladatunk, hogy hitelesen megismertessük gyerekeinkkel" - mondta a tájékoztatón Papp László.

A debreceni önkormányzat felelősségteljes kötelezettségének tesz eleget, amikor morális támogatásával és anyagi kötelezettségvállalással segíti az emlékhely kialakítását - tette hozzá.

Horovitz Tamás elmondta: a debreceni zsidónegyed megújítási programja keretében a holokauszt-emlékhely kialakítása mellett teljesen felújítják a Pásti utcai ortodox zsinagógát, amely egyszerre lesz vallási és rendezvényhelyszín.

Helyreállítják a régi debreceni "kóser vágodát", ahol turisztikai látványosság is lesz majd a kóser húsvágás, s bemutatóhelyként szolgál majd az ugyancsak felújításra kerülő egykori rituális fürdő - sorolta a hitközség elnöke. Ez a koncepció az első lépése a Bajcsy-Zsilinszky, illetve a Pásti utcai zsidónegyed későbbi beépítésének - jegyezte meg Horovitz Tamás.

Kovács Péter építész, főiskolai docens, a pályázatot készítő építész mesterhallgatói csoport vezetője a tervezéssel kapcsolatban elmondta: nem volt prekoncepciójuk a holokauszt-emlékművet illetően. Ugyanakkor tanulmányozniuk kellett, "meg kellett élni", hogy a múltban a zsidó kultúra hogyan ágyazódott be a "város szövetébe" - tette hozzá az építész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.