Az utas

A Lincoln Centerben is bemutatják Weinberg holokausztról szóló operáját

Jövő januárban Houstonban, júliusban pedig a New York-i Lincoln Center Fesztiválon is bemutatják Mieczyslaw Weinberg Az utas című, holokauszt témájú operáját.

2013.11.27 01:30MTI

A lengyel zeneszerző alkotását David Pountney brit rendező, a Bregenzi Ünnepi Játékok intendánsa fedezte fel. Nemcsak a 2010-es fesztiválon, hanem 2011-ben a londoni English National Operában, majd a varsói állami operában, a Teatr Wielkiben is színre vitte a tragikus művet.

A houstoni Brown Theaterben Patrick Summers vezényli a januári premiert, Lisa szerepét a bregenzi premieren is hallott Michelle Breedt énekli, Waltert Joseph Kaiser alakítja, a rendező David Pountney.

Az 1996-ban Moszkvában elhunyt Mieczyslaw Weinberg gazdag életművéből még a zenészek is keveset ismernek, leginkább csak a zenekari alkotásokat.

Az utas (Die Passagierin) Zofia Posmysz novelláján alapul, a műben az írónő személyes emlékeit dolgozta fel: Krakkóban élt, mély katolikus hite és a zsidók iránti szolidaritása miatt hurcolták el 18 éves korában, 1942-ben először Auschwitzba, majd Birkenauba, 1945 májusában Ravensbrückben érte a háború vége.

Az írónő részt vett a bregenzi bemutatón. Az opera egy óceánjáró fedélzetén játszódik a II. világháború után. Az egykori SS felügyelőnő, Lisa itt találkozik Marthával, akiről úgy tudta, hogy az utolsó transzporttal a halálba küldte. Lisa a férjével diplomáciai szolgálatra utazik Brazíliába, Martha úti célja ugyanez.

A pincér szerint Martha brit állampolgár, de Lisa felfedezi, hogy lengyel könyvet olvas. Az utast 1968-ban írta Weinberg, és mert bemutatását nem engedélyezték, először csak 2006-ban játszották Moszkvában, akkor is koncertszerűen. A varsói muzsikus családban született Weinberg a hitleri megszállás után Minszkbe menekült, ahol Vaszilij Zolotarjovnál folytatta tanulmányait.

A zsdanovi "kultúrpolitika" és az antiszemita perek ismét veszélyeztették Weinberg életét és pályáját, de Sztálin halálával, a megenyhült légkörben újra alkothatott: 25 szimfóniát komponált és huszonhatodikként egy Kaddist a varsói gettó áldozatainak emlékére. Mihail Kalatozov Szállnak a darvak című, 1958-ban Cannes-ban Arany Pálmát nyert filmjének zenéjét szintén Weinberg komponálta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.