Illat, nyom

Kiváló a hangyák "GPS-e": folyamatosan optimalizálják útvonalaikat

Az erősebb illatú nyomot követi a többi hangya is, így kiiktatják a kerülőutakat és javul a hangyakolónia kollektív viselkedése.

2014.05.27 10:10MTI
Forrás: youtube.com

Táplálékkereséskor az egyes hangyák először véletlenszerűen kutatják fel az élelmet, majd újra és újra optimalizálják az útvonalat - derült ki egy német-kínai kutatócsapat matematikai tanulmányából.

A kolónia tagjai a kutatás szerint kaotikus módon, a véletlen elvének megfelelően keresnek táplálékot, majd a megtalált élelmet a fészekbe viszik, miközben illékony illatnyomot hagynak maguk után. Minél rövidebb az útvonal, annál erősebb lesz az illat - mondta el Jürgen Kurths, a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa.

Az erősebb illatú nyomot követi a többi hangya is, így kiiktatják a kerülőutakat és javul a hangyakolónia kollektív viselkedése.

A kutatócsoport a különböző hangyafajok táplálékkeresésére vonatkozó információkat egyenletekre és algoritmusokra vezette le, és a táplálékkeresés több fázisát dolgozta ki.

A szakértők tanulmányukkal az internetes keresőprogramok optimalizálásához is új ismeretekkel szolgálhatnak. Eredményeiket a Proceedings című szaklapban mutatták be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.