Kukkoló ízeltlábúak

A jobb otthonra vágyó hangyák megfigyelik szomszédaik lakóhelyét

Kiderült, divat a voyeurizmus a szorgos kis rovaroknál: a hangyák folyamatosan megfigyelik szomszédaik lakóhelyét, ha arra várnak, mikor tudnak feljebb lépni az ingatlantulajdonosi ranglétrán.

2013.10.03 13:35MTI
hirdetés

A hangyák kíváncsi szomszédok, és az emberhez hasonlóan gyakran kell dönteniük, nagyobb "lakásba" költöznek-e, vagy maradnak, ahol vannak. A kis rovarok azonban, úgy tűnik, az emberrel ellentétben következetesen és ésszerűen fektetnek energiát az ingatlanpiaci keresgélésbe - ismertette a The Daily Telegraph online kiadása a brit Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányt.

A Bristoli Egyetem Biológiai Tudományos Iskolájának kutatói Nigel Franks vezetésével 15 dorseti hangyakolóniát vizsgáltak meg. Azt fedezték fel, hogy a közösségalkotó rovarok "folyamatosan monitorozzák a szomszéd kolóniák ingatlanjait, hogy leendő otthonukat kiválaszthassák".

Minél szerényebb a fészek, ahol a boly él, annál nagyobb erőkkel kutatják a szomszéd kolóniák lakóhelyeit, minél kényelmesebben élnek, annál kevésbé érdeklik őket a környező fészkek.

Az is kiderült a Temnothorax albipennis hangyafaj telepeit évek óta tanulmányozó kutatók munkájából, hogy az állatok fő szempontjai hasonlóak voltak sok emberéhez: magasan legyen a mennyezet, legyen nagy, nyílt élettér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.