Hatalmas a szennyezés

Több műanyag van a Dunában, mint halivadék

A Bécsi Egyetem kutatói eredetileg a fejlődésben lévő kishalak eloszlását akarták feltérképezni a Duna Bécs és Pozsony közötti szakaszán, de azt tapasztalták, hogy több műanyag szemcse van a vízben, mint halivadék.

2014.03.07 15:36MTI
MTI, archív

Méréseik szerint ezer köbméter vízben átlagosan 317 műanyag részecske (4,8 gramm) és 275 cseperedő hal (3,2 gramm) található. A műanyag hulladék közel 80 százaléka valószínűleg ipari eredetű. Olvassa el, hogy kerül bele ennyi >>>

Az Environmental Pollution című tudományos folyóiratban közzétett eredmények arra engednek következtetni, hogy a folyó sokkal erősebben szennyezett műanyaggal, mint korábban gondolták.

A 2010-ben és 2012-ben mért eredmények magukat a kutatókat is meglepték - árulta el Aaron Lechner, a tanulmány vezető szerzője. Mivel a mintákat a partok közelében vették, az eredmények a valós szennyezést alulbecsülhetik, hiszen a főáramban nagyobb mennyiségű hulladékot tud szállítani a folyó - magyarázta Hubert Keckeis, a kutatás egyik vezetője az APA osztrák hírügynökségnek.

A szerzők azt is hangsúlyozzák, hogy a mintákat fél milliméter finomságú hálóval vették, az ennél kisebb részecskék mennyiségét tehát nem tudták mérni, ehhez további kutatások lennének szükségesek.

A bécsi kutatók a környező népességszám és a helyi vízhozam alapján azt is megbecsülték, hogy a Duna naponta összesen mintegy 4,2 tonna műanyag hulladékot juttat a Fekete-tengerbe. Ez éves összesítésben 1533 tonnát eredményez, ami több, mint az Atlanti-óceán északi részén összeállt hírhedt szemétsziget becsült tömege. Erről itt is olvashat >>>

A műanyaghulladék növekvő mennyiségét eddig szinte kizárólag a tengerekben, óceánokban kutatták. Ugyanakkor a folyókban is hasonló károkat okozhatnak a részecskék.

Az úszó plasztikhulladék egyik veszélye, hogy a halak lenyelhetik a darabkákat, ami akár halállal járó belső elzáródást is okozhat. Másrészt a műanyagdarabokhoz káros vegyi anyagok tapadhatnak, melyek a halak elfogyasztásán keresztül az emberi szervezetbe is bejuthatnak. És az ide vezet >>>

Ne használjon többé mikroszemcsés arcradírt vagy fogkrémet!

Sőt, semmiféle olyan terméket ne használjon, ami "polyethylene" vagy "polypropylene" tartalmú, azaz apró műanyag szemcséket tartalmaz. Helyette keressen természetes megoldást, elmondjuk mit!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.