A tojás fehérsége a túlmelegedés ellen védekezik?

A struccok darwini dilemmája

A strucctojás a maga akár tizenhét centis nagyságával a madárvilág legnagyobb tojása. Különlegessége azonban nemcsak méretében, de színében is rejlik. Fehérsége a túlmelegedés elleni védekezésül szolgál - fejtette meg egy ornitológuscsoport.

2008.08.05 12:52MTI

A ragyogó fehér tojás az afrikai szavannán igencsak szembetűnő. A többi földön költő madár mind megtanulta a darwini leckét: ahhoz, hogy a tojások ne essenek ragadozó áldozatául, barnás vagy zöldes színnel kell álcázni őket. "Fehér luxust" csupán a fán vagy sziklákon költő madarak engedhetnek meg maguknak. A norvég trondheimi egyetem kutatója, Flora John Magige és csapata most tanzániai terepkísérletek során kiderítette, hogy a strucctojás világos színének oka a túlhevülés elleni védelem. 

A Journal of Ornithology című szaklapban megjelent beszámolójuk szerint természetvédelmi okokból Magige csupán olyan fészekaljak tojásait használta fel, amelyeket elhagytak a struccszülők. A tojás hőmérsékletét kívül-belül miniatűr szondákkal mérték. A fehér tojások jóval hűvösebbek maradtak, a barnák belső hőmérséklete már másfél óra alatt túllépte az embrió túlélése szempontjából kritikus 37,5 fokot. Ezen a hőmérsékleten a magzat már nagy eséllyel elpusztul. 

További kísérletek arra is rámutattak, hogy sokkal távolabbról észre lehet venni a fehér tojásokat, mint a barnákat - ez strucc nagy darwini dilemmája. A barna tojás jobb álcázást biztosítana, de az afrikai nap alatt túl gyorsan felhevülne. Eleinte csakis ezért hagyhatják magukra hosszabb ideig tojásaikat a struccok, mert azok természetes módon ellenállnak a nap sugarainak. A tojásrablók ellen azonban ez nem véd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.