Próbálják menteni őket, de már több is elpusztult

Gömbfejű delfinek tucatjai vetődtek partra Floridában

Gömbfejű delfinek tucatjai vetődtek partra szerdán (helyi idő szerint) a floridai Everglades Nemzeti Park térségében. Bár a helyi állatvédők próbálják őket kicsalogatni a sekély vizekről, eddig már tíz delfin elpusztult.

2013.12.05 09:03MTI
floridatoday.com

A partra vetődött rövidszárnyú gömbfejű delfinek közül hat már elpusztult, amikor az állatvédők felfedezték az esetet, további négyet pedig el kellett altatniuk - mondta el Blair Mase, az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóság (NOAA) partra vetődött emlősökkel foglalkozó hálózatának koordinátora. Még három delfin látható teljesen szárazra vetődve, s további 41 fekszik látótávolságban, a part menti alig egyméteres vízben.

A fogascetek alrendjébe tartozó 4-6,5 méter hosszú, 1-3 tonna súlyra megnövő gömbfejű delfinek a nemzeti park nyugati szélén, Highland Beachnél vetődtek partra, mintegy 35 kilométerre megfigyelt mélyvízi élőhelyüktől.

A helyszín több mint egy órányi útra van a legközelebbi hajókikötőtől, s a térségben a mobilszolgáltatók sem elérhetőek, ami külön nehezíti a mentést. A sekély vízben fekvő gömbfejű delfineket az állatmentők csónakokból próbálják a mélyebb részek felé taszítgatni, de azok "nem tanúsítanak együttműködést".

Ha sikerülne is őket beljebb csalogatni, a térségben számos homokpad van, amelyen újra fennakadhatnak - mondta el az állatvédők koordinátora. Az Atlanti-, Indiai- és Csendes-óceánon és azok tengerein előforduló rövidszárnyú gömbfejű delfinekkel gyakran történik hasonló baleset. Megmentésükre általában igen kicsi az esély.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.