Fel kell venni a harcot az orvvadászokkal!

Sürgősségi terv az afrikai elefántok védelmében

14 sürgős intézkedést fogadtak el az elefántcsont-csempészet által leginkább érintett államok - közöttük Kína és Thaiföld - az afrikai elefántok tömeges pusztításának megfékezése érdekében az állatok védelméről tartott botswanai csúcstalálkozón.

2013.12.04 00:30MTI
freedigitalphotos.net

Az orvvadászat által érintett országok (Gabon, Kenya, Niger és Zambia), az illegális elefántcsont-kereskedelem tranzitországai (Kenya, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Vietnam), valamint a legnagyobb felhasználók (Kína és Thaiföld) vállalták, hogy a jövőben büntetik a vadállatok tiltott kereskedelmét, egyeztetik fellépéseiket és visszaszorítják a felvásárlást – közölte a gaboronei konferencia társszervezője, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

Az aláíró országok súlyos bűncselekménynek fogják tekinteni a vadállatfajokkal való törvénytelen kereskedést, ami révén lehetővé válik a hatékony nemzetközi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogi segítségnyújtást, bankszámlák zárolását és vagyonok elkobzását, a kiadatást, valamint az állatvilág ellen bűncselekményeket elkövetők felelősségre vonásának más eszközeit – olvasható a megállapodásban.

Elrettentés céljából erősítik az orvvadászok és az elefántcsont-csempészek elleni fellépés törvényi hátterét, és bevetik a szükséges eszközöket az elefántok területén élő lakosság felvilágosítása érdekében – közölte az IUCN. Azokban az országokban, ahol az elefántcsont keresett cikk, célzott stratégiákkal törekszenek a kereslet csökkentésére.

Az afrikai elefántot veszélyezteti a hatalmas ázsiai kereslet miatt az utóbbi években elharapózott orvvadászat, a csempészet bevételéből több terrorista csoportot is pénzelnek Ugandában, Szomáliában, illetve Szudánban. A fekete kontinensen jelenleg csak mintegy félmillió elefánt él, míg 1980-ban a számuk még 1,2 millió volt.

Ez a szám a következő tíz évben további 20 százalékkal csökkenhet, ha nem történik semmilyen intézkedés a védelmükben – derült ki egy hétfőn közzétett jelentésből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.