Újra dübörögnek az elefántok

Karthago: ingyenes karácsonyi koncert a Pecsában

Huszonnyolc évvel ezelőtt, 1985-ben a Karthago nyitotta meg a Petőfi Csarnokot, 1990-ben pedig 7500 fős közönség előtt adott koncertet, ami azóta is a hely szabadtéri nézőrekordja.

2013.11.23 17:49MTI
Takáts Tamás (fotó: MTI Archív)

"A Karthago sikere többek között abban áll, hogy nem törekszünk a mennyiségre: szeretünk inkább kevesebb, de igazán minőségi koncertet adni" - idézte a kommüniké Szigeti Ferencet, a Karthago alapítóját, gitárosát. A zenekarvezető elmondta, hogy a december 21-i koncerten a Karthago az ismert slágerek (Apáink útján, A pénz, Az áruló) mellett régen hallott dalokat is előad.

A Karthago első koncertjét a jelenleg is létező felállásban 1979. szeptember 13-án Pakson adta. Szigeti Ferenc mellett Takáts Tamás énekel, Gidófalvy Attila billentyűs hangszereken játszik és gitározik, Kiss Zoltán Zéró basszusgitározik és Kocsándi Miklós dobol. Az ötös kisebb-nagyobb szünetekkel azóta is együtt játszik. Az 1981-ben megjelent első lemez 178 ezer példányban fogyott el, a csapat zenei stílusát az elsősorban Amerikában népszerű, úgynevezett west coast együttesekhez (Journey, Foreigner, Boston) szokás hasonlítani.

A Karthago az 1980-as évek elején nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában is rendkívül népszerű volt; a Requiem című dal győzött a villachi fesztiválon, a Teldec kiadó két lemezt is megjelentetett tőlük.

A formáció jövőre ünnepli 35. születésnapját, ennek felvezetése lesz a december 21-i koncert. A szervezők tájékoztatása szerint az ünnepi alkalomhoz a Petőfi Csarnok karácsonyi hangulathoz illő dekorációkkal is hozzájárul, emellett gasztronómiai különlegességekkel is várják a rajongókat.

Kedvcsinálóul a 30. jubileumi koncertről egy összeállítás:

Közel 50 perc Karthago:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.