32 kilós daganat van a lábán

Boszorkánynak hiszik, pedig csak beteg: elefántkórral küzd az anya

A közösség messzire elkerüli és boszorkányság vádjával bélyegezték meg, pedig csak beteg: az afrikai nő az elephantiasis nevű kórral küzd, ami miatt egyes testrészei ijesztő mértékben megduzzadnak.

2013.11.21 11:45ma.hu

Egy brit sebész jelentheti az utolsó reményt az afrikai Sadia Abdinur számára, aki egy ritka, ám rémes betegséggel, elephantiasisszal küzd. A 35 éves, kétgyermekes nő bal lábán 32 kilós daganat alakult ki, ami rettenetes fizikai fájdalmakat okoz neki, elmondása szerint már szinte mozdulni sem tud és képtelen ellátni a gyermekeit, a kilenc éves Ayant és a hét éves Ayubot, a két gyerek koldulásból tartja fenn magát - apjukat Sadia szeme láttára lőtték agyon a banditák.

Ami azonban még ennél is súlyosabb: a nő és gyermekei a falubeliek segítségére sem számíthat, mert állapotáról a babonákban erősen hívő nép úgy vélte, az ördög szállta meg, és senki nem akart érintkezni a "boszorkánnyal". A gyerekek, akik sosem jártak iskolába, Sadia elmondása szerint minden este úgy ölelik meg őt, hogy elbúcsúznak tőle, mert attól tartanak, hogy másnap reggelre halott lesz. Ezek után érthető, miért akkora a jelentősége a brit jótékonysági szervezeten keresztül érkezett felajánlásnak, Nigel Stansfield vezető érsebész egy 10 órás műtét során tervezi a szó szerint életmentő beavatkozás elvégzését.

A kenyai Nairobiban a sebészek nem tudták meggyógyítani az asszonyt, sem a szakértelmük, sem a felszereltségük nem volt alkalmas egy efféle operációhoz - olvasható a Daily Mirrorban. Azt viszont még ők is elismerték, hogy megfelelő kezelés nélkül a legártatlanabb fertőzés is rövid időn belül végzetes lehet a számára.

Az asszony 2006-ban kapott el egy fertőzést, ezután kezdett megduzzadni a bal láza, és az eltelt évek alatt rendkívül súlyossá vált az állapota. A londoni sebészprofesszor felajánlotta, hogy ingyen megműti a nőt, ám egyelőre a vízumot és az útlevelet kell megszereznie. A szakember elmondta, hogy a betegség egy trópusi fertőzés elhanyagoltsága miatt alakult ki és a nyirokerekben kialakuló ödéma okozza a duzzanatot, hisz a szövetekben felgyülemlő folyadék nem tud elszivárogni. Ezt eredetileg egy élősködő gátolta meg, amely mára elpusztult, de továbbra is ott van a nő szervezetében, ezért ezt is kezelni kell - mondta Stansfield professzor. "Ez az egyik legszélsőségesebb eset, amit a nyiroködémák közt láttam" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.