A fertőzést rendszerint moszkitó terjeszti

Elefántkór: egy fertőző betegség, mely 2015-re felszámolható lesz

Az elefantiázis (lymphatic filarias)a második végleg megszüntetett betegség lehet - mondta Lorenzo Savioli, a WHO elhanyagolt trópusi betegségek főosztályának vezetője egy Tanzániában tartott orvosi konferencián. Eddig valamilyen betegség teljes felszámolását célzó globális erőfeszítések csak a feketehimlő esetében jártak sikerrel.

2008.04.02 18:17MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2015-re felszámolható lesz az elefántkór néven ismert fertőző betegség. Az elefantiázis (lymphatic filarias)a második végleg megszüntetett betegség lehet - mondta Lorenzo Savioli, a WHO elhanyagolt trópusi betegségek főosztályának vezetője egy Tanzániában tartott orvosi konferencián. Eddig valamilyen betegség teljes felszámolását célzó globális erőfeszítések csak a feketehimlő esetében jártak sikerrel.

Tanzániában, amely 2000-ben kezdte meg nemzeti programját a betegség leküzdésére, elnöki alapítványt hoztak létre a kór elleni harc támogatására. Az 13,2 millió forintnak megfelelő összegű alapítványhoz az összeg felét az államfő adományozta. Jakaya Kikwete elnök maga is ott volt a betegség felszámolásáért küzdő világszövetség (GAELF) 5. konferenciája megnyitóján. A háromnapos tanácskozás április 1-jén nyílt meg Arushában.

Az elefántkór idült nyirokpangás okozta vizenyő és a kísérő gyulladásos jelenségek talaján kialakuló kötőszövet- szaporulat, amely az elefántéhoz hasonlóvá változtatja az érintett - leggyakrabban az alsó - végtagokat. Kórokozója egy kis, fonalszerű féreg, amely évekig él az emberi szervezetben, és a nyirokmirigy-rendszerben tenyészik. A fertőzést rendszerint moszkitó terjeszti, a fertőzött ember vérét, amelyben benne van a féreg lárvája közvetíti a következő áldozatra. A fertőzés rendszerint gyermekkorban történik, sokszor öt évnél fiatalabb korban.

Mwele Malecala, a GAELF vezetője elmondta: 44 országban több mint 440 millió páciens összesen több mint egymilliárd kezelést kapott, amióta a kampány nyolc évvel ezelőtt megkezdődött. Malecala szerint Afrika lemaradt a többi kontinens mögött a betegség elleni harcban. A kór következtében több mint 40 millió embert vált rokkanttá vagy szenvedett el torzulást. Sok afrikai ország elhanyagolta az elefantiázis kezelését, mert nem halálos kimenetelű. Alaposabb felvilágosító kampányra van szükség - mondta Malecela.

A WHO becslése szerint Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában mintegy 1,3 milliárd embert fenyeget az elefántkór, és 120 millió embert támadt meg a betegség. A GlaxoSmithKline és a Merck and Co. gyógyszergyárak ingyenes gyógyszerekkel támogatják a WHO-nak a betegség felszámolására irányuló erőfeszítéseit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.