Orosz kutató

Kisbolygók segítségével lehetne eljutni a mélyűrbe?

Az aszteroidákon állandó űrbázisokat kellene létrehozni, és azokat "természetes űrhajóként" használni a Marsra vagy a Jupiterre való utazáshoz.

2013.11.15 01:30MTI

Egy orosz űrkutató szerint a jövőben a kisbolygókat fel lehetne használni természetes űrhajóként arra, hogy az ember eljusson a mélyűrbe, a világegyetemben tízezrével keringő aszteroidák ugyanis gyakran közelebb kerülnek a Földhöz, mint a Hold.

Szergej Antonyenko, a Krunicsev Űrkutatóközpont kutatási és tervezési irodájának igazgatója a szibériai Novoszibirszkben tartott Technoprom-2013 konferencián azzal az elképzeléssel állt elő, hogy az aszteroidákon állandó űrbázisokat kellene létrehozni, és azokat "természetes űrhajóként" használni a Marsra, vagy a Jupiterre való utazáshoz.

Az űrkutató annak a véleményének adott hangot, hogy mivel az aszteroidák - gyakran valós veszélyt jelentve - sokszor közelebb kerülnek a Földhöz, mint a mintegy 400 ezer kilométer távolságban levő Hold, ezért landolni is egyszerűbb lenne rajtuk.

A tudós arról is beszélt, hogy ha az ember tartósan áttelepülne a Marsra, az egy "biológiailag új típusú ember" kialakulását eredményezné a nehézségi erő különbözősége és a Földétől teljesen eltérő környezet miatt. "Ezek a lények soha nem térnének vissza a Földre" - tette hozzá a tudós.

A novoszibirszki konferencia résztvevői kétnapos tanácskozásukon megvitatják, miként válhat Oroszország vezető technológiai hatalommá a modern világban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.