Flyby

Videó: ijesztő, ahogy közelít a hatalmas aszteroida

Május legvégén száguld el bolygónk mellett a 1998 QE2 katalógusszámú aszteroida, amely az egyik legnagyobb, és még sosem merészkedett ilyen közel...

2013.05.19 17:21ma.hu
Ma éppen ennyire van tőlünk!

A hó végére – május 30-31-e környékére – várják a hatalmas, 1998 QE2 névre keresztelt aszteroida érkezését földközelségbe. Az égitest nem jelent különösebb veszélyt bolygónkra: nagyjából 38.088 km/h sebességgel és 5,8 millió kilométer távolságra halad el mellettünk, ami a Nap-Föld távolság 0,0392-szerese, illetve a Hold-Föld távolság 15,2-szerese.

Szerencsére, mégis kellő távolságban lesz ahhoz, hogy a Goldstone és az Arecibo teleszkópok alaposan szemügyre vegyék. Muszáj lesz, hiszen a következő 200 évben nem jön ilyen közel hozzánk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.