Már dolgoznak rajta

ESA: Európának aszteroida-megfigyelő rendszerre van szüksége

A Földdel való összeütközéssel fenyegető kis aszteroidák előrejelzésére alkalmas megfigyelő rendszert kell Európának kiépíteni lakossága védelmében.

2013.02.21 18:49MTI

Az Európai Űrügynökség (ESA) most kezdett el egy ilyen programon dolgozni. "Egyelőre lényegében csak a legnagyobb tárgyakat tudjuk észlelni. A nagy, 1 kilométernél nagyobb átmérőjű aszteroidák mintegy 99 százalékát már azonosítottuk" – emlékeztetett Nicolas Bobrinsky, az SSA, az ESA "űrmegfigyelési" programjának felelőse. 

Bobrinsky szerint azonban a veszélyt a jóval számosabb kis aszteroidák jelentik. "Becsapódás esetén súlyos károkat tudnak okozni. Láthatták, mit tett a 17 méter átmérőjű meteorit Cseljabinszkban", amelynek a lökéshulláma több mint ezer embert sebesített meg múlt pénteken. 

"Ha veszünk egy 50 méter átmérőjű objektumot, amelynek hússzor vagy harmincszor akkora a tömege (mint a cseljabinszkié), hatalmas energiák szabadulnak fel" ennek becsapódásakor – mondta el Bobrinsky. Nagyjából 50 méter az átmérője a 2012 DA14 jelű kisbolygónak, amelya múlt héten haladt el a Föld közelében (mintegy 27 ezer kilométerre a bolygónktól).

A szakértő szerint feltehetően mintegy egymillió 50 méteres vagy annál nagyobb méretű kisbolygó kering a naprendszerünkben. Közülük nem egészen 10 ezerről állapították meg, hogy Föld-közeli objektum, azaz képes a Föld pályáját keresztezni. "Ez azt jelenti, hogy a becsapódással fenyegető tárgyak nagyobb részét még nem fedezték fel, hatalmas munka van hátra" – mondta az ESA tagállamai által 2008-ban indított SSA-program vezetője. 

A Föld-közeli objektumok figyelemmel követése, jellegük, pályájuk és potenciális veszélyességük megismerése céljából az ESA május 22-én koordinációs központot avat Rómában, amelyet hamarosan kiegészítenek működő obszervatóriumokkal. Az SSA-program keretében megkezdik egy új, légyszem-optikás űrtávcső kifejlesztését.
 
Az egyméteres átmérőjű tükörrel felszerelt nagyon széles látómezejű berendezéssel rendszeresen lehet az eget vizsgálni Bobrinsky szerint. Idővel hat teleszkópjából álló automata hálózatával az ESA az éjszakai ég egészét tudja majd figyelni, hogy azonosítsa a fenyegető kisbolygókat. A cél az, hogy három hónappal előre tudjuk jelezni az 50 méteresnél nagyobb átmérőjű tárgyakat – mondta az SSA vezetője. 

Ez szerinte elegendő a cselekvéshez: evakuálni lehet a fenyegetett térség lakosságát, vagy eltéríteni az aszteroidát a pályájáról. Ez utóbbi témakörben már folyik a kutatás európai szinten, az Egyesült Államokban és Oroszországban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.