Mr. Willis, lenne itt egy kis meló

Aszteroidaporral védenék meg a Földet

Míg a politikusok azon vitatkoznak, valós probléma-e a klímaváltozás, a tudósok egyre vadabb ötletekkel állnak elő, hogy csökkentsék a kiváltó okokat és a következményeket.

2012.10.05 16:55Konrád - ma.hu

Kivételesen nem egy úgynevezett geo-engineering projekttel álltak elő a szakértők, hanem egy tejesen újfajta megközelítéssel. A Glasgow's University of Strathclyde tudósai úgy gondolják, egy aszteroidából származó porral lehetne pajzsot képezni, ami elnyelné a nap káros sugarait. Az ötlet várhatóan elnyeri Hollywood forgatókönyvíróinak tetszését.

A tervek szerint az emberiség összefogna, hogy egy elektromágneses katapultot szereljen fel egy aszteroidára, amit elirányítanának az 1-es Lagrange-ponthoz. Az LP1 az a pont ahol, a Föld és a Nap gravitációs ereje egyforma, így egyensúly áll be a két vonzó erő között. A katapult ekkor áttérne a második feladatra, az aszteroidából származó port fújná szét a környéken.

A port az aszteroida gravitációs ereje tartaná a megfelelő helyen, ezzel egyfajta orbitális védőpajzsot hozna létre. A por képes lenne a nap felől érkező sugárzás 6,58%-át elnyelni vagy blokkolni. Az aszteroidával történő mérnöki játszadozás érdekes dolog, és nyilván nem is haszontalan, de ez a módszer megint csak tüneti kezelés, és nem a klímaváltozás okait próbálja megoldani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.