Kőzetelemzés

Cseljabinszki meteorit - földet érés előtt egy másik égitesttel ütközhetett

A február 15-én az oroszországi Cseljabinszkban becsapódott gigantikus meteorit a látványos földet érés előtt egy másik égitesttel ütközött össze a Naprendszeren belül - jelentették be kedden orosz kutatók.

2013.08.27 11:45MTI
Fotó: MTI

A kutatók szerint a "cseljabinszki meteorit" egy másik égitest útját keresztezhette, vagy szokatlanul közel haladhatott el a Nap mellett. Kőzetelemzésük eredményeit kedden, a Firenzében tartott Goldschmidt-geokémiai konferencián mutatták be.

"A meteorit darabjai kétségtelen jeleit mutatják egy intenzív olvadási folyamatnak, amely már a Föld légkörébe érkezés előtt megkezdődött. Szinte abszolút bizonyossággal állítható, hogy a meteorit másik égitestnek csapódott, vagy a Nap rendkívül erőteljes hősugarai perzselték meg" - közölte Viktor Sarigin, a novoszibirszki Föld- és Ásványtani Intézet munkatársa.

Az egymillió lakosú uráli város feletti meteoritrobbanás légnyomásának hullámai körülbelül hétezer épületet rongáltak meg, a szétszóródott üvegcserepek pedig mintegy 1500 embert sebesítettek meg. Orosz és amerikai kutatók szerint a gigászi kő tízezer tonnát nyomott, átmérője akár húszméteres is lehetett.

Sarigin kutatócsoportja további információkat remél, ha a becsapódott égitest legnagyobb darabját a megtalálják. Valószínűsítik, hogy a Cserbakul-tó mélyén fekszik, ahol a kiemelési munkálatokat három méter mély iszapréteg nehezíti.

Mindeddig a meteoritnak több mint száz darabját azonosították. A legnehezebb egy kilogrammos volt - adta hírül a jekatyerinburgi Szövetségi Uráli Egyetem néhány héttel ezelőtt. A kutatók felhívták a figyelmet a csalókra, akik a világháló, magas árat kérnek az állítólagos meteoritszilánkokért. Ugyanakkor a valódi meteorittörmelékek megtalálóinak jutalmat ígérnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.