Október 14-én

Meteoritokat árvereznek el New Yorkban

Százhuszonöt meteoritot, köztük egy hatalmas holdkőzetet, és egy, Edvard Munch híres, Sikoly című alkotásának főszereplőjére emlékeztető kozmikus követ árvereznek el októberben egy New York-i árverésen.

2012.09.30 09:29MTI

A világűrből származó természetes objektumok egyik legnagyobb aukciójaként beharangozott árverést október 14-én tartja a Heritage Auctions. A licit fénypontjának számító holdkőzet az előzetes becslések szerint 340-380 ezer dollár (75-83,8 millió forint) közötti áron fog gazdát cserélni, mivel a Földön lévő meteoritok kevesebb mint 0,1 százaléka Hold-eredetű. Az aukció másik központi tételének számító, Sikoly néven becézett 81 kilogrammos meteorit leütési árát 175-225 ezer dollár (38,6-49,6 millió forint) közöttire becsülik a szakértők. 

"Amikor először megláttam ezt a meteoritot, azonnal szembeötlött a hasonlóság. Részben a légkörbe való belépés formálta ilyenné, de sokkal inkább a földi természeti elemek több évezredes munkájának köszönheti alakját" - mondta a kozmikus követ árverésre bocsátó Darryl Pitt. Az Edvard Munch híres festményét idéző meteoritot a délnyugat-afrikai Kalahári sivatagban fedezték fel. Az árverésre bocsátott meteoritok több mint fele a világ legnagyobb vasmeteorit kollekciójának számító Macovich-gyűjteményből származik, amelynek darabjai egyebek között londoni, New York-i, párizsi és washingtoni múzeumokban vendégeskednek. 

A gyűjtemény elsőszámú tulajdonosának számító Pitt szerint húsz évvel ezelőtt még ugyanolyan áron kínálták az összes meteoritot. "Ez radikálisan megváltozott a természettörténeti kincseknek szentelt első aukció óta, amelyet az 1990-es évek közepén rendeztek. Akkoriban küldetésemnek éreztem a meteoritok népszerűsítését, és tisztában voltam azzal, hogy csak akkor tudom felkelteni a nagyközönség érdeklődését, ha olyan kőzeteket mutatok nekik, amelyek vizuálisan is megkapóak. A meteoritok túlnyomó többsége ugyanakkor sajnos nem igazán esztétikus" - hangoztatta Pitt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.