Gerenda

CT-vizsgálatot végeztek a Nagy Tavak hajóroncsából vett mintán

Kórházi szakemberek CT-vizsgálatnak vetették alá azt a fagerendát, amelyről feltételezik, hogy a Michigan-tóban több mint 300 éve elsüllyedt Le Griffon hajó maradványa lehet.

2013.08.26 02:30MTI

A Le Griffon XIV. Lajos francia király megbízásából épült, és 1679 szeptemberében első útján elsüllyedt. A feltételezések szerint vagy vihar okozta vesztét, vagy bennszülöttek támadták meg és felgyújtották. A hajó a legendás felfedező, Rene-Robert Sieur de La Salle parancsnoksága alatt állt, ő építtette.

Búvárok júniusban felhozták a tó vizéből azt a gerendát, amely egy a tó mélyén fekvő hajóroncs részét képezi. A szóban forgó hajóroncsról még nem tudni biztosan, hogy valóban a Griffon-e.

Felfedezője, az 59 esztendős Steve Libert csaknem harminc éve kutat a hajó után, a Nagy Tavakban rejtező roncsok Szent Gráljának értékeli, pontos "meglelőhelyét" nem fedte fel.

A fagerendát a gaylordi Otsego Kórházban vizsgálták meg, és a számítógép által készített felvételket elküldték a Cornell Egyetem szakembereinek véleményezésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.