Nélkülözhetetlen az épített múlt pontos ismerete

Feltárják az ígéretes tételhegyi régészeti lelőhelyet

Öt éven át évi egymillió forinttal támogatja az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) állami tulajdonú társaság a jövő nyáron újrainduló régészeti ásatásokat a Solt melletti Tételhegyen, ahol hosszabb távon nemzeti emlékhely kialakítását tervezik.

2012.12.19 22:30MTI

Az együttműködési megállapodást szerdán írták alá az EMI és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának (MTA BTK) vezetői Budapesten, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM).

A Bács-Kiskun megyei Solt város határában fekvő mintegy százhektáros terület régészetileg eddig feltárt fél százaléka alapján bizonyítható, hogy a Tételhegy az őskortól a török kor kezdetéig folyamatosan lakott hely volt. A légi felvételek elemzésétől az üledékföldtani vizsgálatokig minden elvégzett kutatás azt erősíti, hogy a Kalocsai Sárköz egykor mocsarakkal védett lelőhelye a hazai régészeti feltárások egyik legígéretesebb helyszíne lehet - hangsúlyozza az NFM közleménye.

A megállapodás szerint az első egymillió forintot még az idén átutalja az ÉMI. Az MTA BTK munkatársai először a jövő év decemberében, majd minden év végén írásos összegzést készítenek a közcélú adomány felhasználásáról, a régészeti munkálatok előrehaladásáról. A felek távlati célja egy nemzeti emlékhely létrehozása a kiemelkedő jelentőségű történeti helyszínen.

A szaktárca a közérdeket szolgáló társadalmi szerepvállalásra is ösztönzi a felügyeletére bízott társaságokat. A minisztérium a hazai vállalkozásokat arra bátorítja, hogy saját eszközeikkel segítsék elő a nemzeti közösséget gazdagító tudományos eredmények, művészeti alkotások és sportteljesítmények megszületését - idézte a közlemény Hegmanné Nemes Sárát, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkárát.

Sárközi Károly, az ÉMI vezérigazgatója kifejtette, hogy a társaság a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogatja a tételhegyi ásatásokat, hiszen a jövő fejlesztéseihez nélkülözhetetlen az épített múlt pontos ismerete.

Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója rámutatott, hogy a kutatóközpont munkatársai egy széles nemzeti összefogást igénylő vállalkozás élére állhatnak. A bölcsészeti és természettudományok számos ágát művelő szakemberek összehangolt munkájával arra törekszenek, hogy a múltja iránt érdeklődő nagyközönség számára is láthatóvá tegyék azokat az új felfedezéseket, amelyek egy nagy reményekre jogosító lelőhely feltárásához kapcsolódnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.