A 12 tagú vezetőség

Budapesten tartja vezetőségi ülését az Európai Régészeti Tanács

Az Európai Régészeti Tanács (EAC) vezetősége pénteken Budapesten tartja idei első ülését a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központban, a tanácskozás többek között előkészíti a márciusi, Albániában megrendezendő éves örökségvédelmi konferenciát is.

2013.01.24 21:29MTI

Az Európai Régészeti Tanács (Europae Archaeologiae Consilium - EAC) 12 tagú vezetősége Wollák Katalinnak, a tanács három évre megválasztott magyar elnökének, a Forster-központ főmunkatársának meghívására érkezik Budapestre - közölte a központ az MTI-vel.
 
"A rendszeres vezetői fórumokra évente háromszor kerül sor, minden év januárjában, nyarán és őszén, amelyen megvitatjuk az előző év márciusában megtartott közgyűlés és konferencia anyagait, azok publikálásának lehetőségei, valamint feldolgozzuk az egyes tagországok által felvetett aktuális örökségvédelmi témákat" - részletezte a programot Wollák Katalin az MTI megkeresésére. 

A márciusi konferenciának az albániai Butrint és Saranda ad otthont. A találkozó elsődleges témája a régészeti örökség védelméről szóló 20 éves vallettai egyezmény értékelése lesz. A konferencián megvitatják többek között az 1992-es egyezmény aktualitását: egyebek mellett kitérnek arra, hogy milyen jó gyakorlatok alakultak ki az évek alatt és milyen kihívásokkal néz szembe az örökségvédelem.
 
"Ezeken túl a napirendi pontjaink között szerepel még a szervezet lehetséges új tagjainak megvitatása, a lehetséges új partnerekkel való kapcsolatfelvétel, valamint a tanácson belül működő munkacsoportok tevékenységét bemutató beszámolók meghallgatása és megvitatása is" - részletezte az elnök. 

A pénteki vezetői fórumot követően másnap szakmai program keretében Visegrád és környéke régészeti emlékeivel és örökségvédelmi értékeivel ismerkedhetnek meg a vezetőség tagjai. Az Európa Tanács égisze alatt jött létre 1999-ben az Európai Régészeti Tanács, amelynek jelenleg 28 ország állami (régészeti) örökségvédelmi intézménye a tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.