Chilében

Magaslati sivatagban tesztelik a Mars-járó mérőműszereit a kutatók

A jövőbeli Mars-missziók új mérőműszereit tesztelik amerikai kutatók a Zeo nevű roveren a chilei Atacama-sivatagban.

2013.06.26 01:00MTI

A nagyon száraz és magasan fekvő sivatagban a legmegfelelőbbek a körülmények a tesztelésre - mondta el Alain Wang, a St.Louis-i központú Washington Egyetem kutatója.

A Zoe az elkövetkező négy hétben mintegy ötven kilométert tesz meg a sivatagban és tizenöt helyen vesz talajmintát. Wang a kutatórobotot St. Louis-i irodájából irányítja.

Különös figyelmet szentelnek az MMRS nevű mérőműszernek, amelyet már csaknem húsz éve fejlesztenek a szakértők. A szerkezet lézerfényt bocsát ki a talajmintára és megméri fotonjai energiáját. Ezáltal a tudósok viszonylag egyszerűen és gyorsan szerezhetnek információt arról, milyen ásványokat és molekulákat rejt a minta.

Amennyiben beválik az MMRS, az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA akár már a 2020-ra tervezett Mars-misszióra is felküldheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.