Ismét kőzetmintát vett

Újabb fúrást végzett a Marson a Curiosity

Háromhónappal az első kőzetminta-vétel után újabb fúrást végzett a Marson a NASA űrrobotja, a Curiosity.

2013.05.21 09:42MTI

A kivájt résből származó anyagot a robot a héten juttatja be fedélzeti laboratóriumába, ahol elvégzi a szükséges elemzéseket. 

A marsjáró újabb mintavételére nem egészen három méterre attól a helytől került sor vasárnap, ahol a robot korában fúrt. Az első kőzet előzetes vizsgálatával akkor arra utaló jeleket találtak a kutatók, hogy a marsi környezet egykor alkalmas volt egyszerű életforma kialakulásához. A tudósok a második mintavétellel akarják ellenőrizni ezt a felfedezést. 

A tervek szerint a Curiosity hamarosan elhagyja a jelenlegi tartózkodási helyét, és elindul arra a hosszú útra, amely végcéljához, a Gale-kráterből kiemelkedő Aeolis-hegyhez vezet. A 2,5 milliárd dolláros, egytonnás űrrover tavaly augusztus 6-án ért a Marsra. 

A hatkerekű jármű februárban és márciusban többször gyengélkedett, ám végül ismét sikerült beindítani fedélzeti laboratóriumait, és folyatni tudta tudományos munkáját. 

Az utóbbi egy hónapban azért nem hallatott magáról, mert - ahogy arra a kutatók előre számítottak - a Föld és a vörös bolygó együttállása gátolta a vele folytatott kapcsolattartást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.