Elvileg van

A Curiosity eddig nem találta metán nyomát a Marson

A vizsgálatok első eredményei szerint eddig nem találta metán nyomát a Marson a Curiosity rover - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, hangsúlyozva, hogy az elemzést végző kaliforniai NASA-labor értékelései még nem véglegesek.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.11.03 08:21MTI

Az eddigi eredmények egybecsengenek azokkal a korábbi vizsgálatokból származó ismeretekkel, amelyek szerint a Marson nem volt fellelhető metán. 2003-ban a Földről végzett teleszkópos vizsgálatok még arra utaltak, hogy a Marson nagy mennyiségben lehet ebből a gázból.

A metán nyoma a Marson tudósok szerint úgy lenne értékelhető, hogy a vörös bolygón egykor létezett mikrobiális élet. A metán a Földön többek közt a mikrobiális élet "melléktermékeként" keletkezik, de nem-biológiai folyamatokból is származhat.

A Curiosity rover augusztus 6-án landolt a Marson, és a legfejlettebb technológia révén végez vizsgálatokat a bolygón a tervek szerint két évig.

Kattintson a képre! >>>


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.