Barlang mélyén...

Újabb álskorpiókat találtak Brazíliában - képpel!

Két új pókszabású fajt fedeztek fel kutatók Brazília északkeleti részén.

2013.05.24 07:12MTI
Rowlandius potiguar - flickr

A vörösesbarna álskorpiók alig néhány milliméteresek, mindkettő faj a rövid szálfarkúak (Schizomidák) közé tartozik.

Adalberto Santos, a Minas Gerais Egyetem kutatója és csapata a Plos One című szaklapban mutatta be az állatokat.

A szakértők szerint az új fajok, a Rowlandius potiguar és a Rowlandius ubajara nedves és hűvös mészkőbarlangokban élnek. Míg előbbit eddig Rio Grande do Norte állam húsz barlangjában észlelték, addig utóbbit csak a Caera tartományban lévő Ubajara Nemzeti Park egyik barlangjában.

A lelőhelyeken denevérek is élnek, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy az állatok a denevérek ürülékében lévő apró rovarokkal táplálkoznak.

Kizárólag barlangokban bukkantak az új fajok egyedeire, amelyek nem rendelkeznek fényt érzékelő érzékszervvel. A kutatók mégsem abból indulnak ki, hogy az állatok a sötétben töltött élethez alkalmazkodtak. A szemek hiánya a rövid szálfarkúaknál nem különlegesség, csak annak jele, hogy ezek az állatok túlnyomórészt nem a vizuális ingerek alapján tájékozódnak.

Nem zárják ki a szakemberek, hogy az új fajok a barlangon kívül is előfordulnak, ezt azonban csak további kutatások tisztázhatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.