Két új parányi pókocska

Milliméteres pókfajokat fedeztek fel Kínában

Két új parányi pókfajt fedeztek fel kutatók Kína délnyugati részén. Az új fajok leírását a ZooKeys című folyóiratban hozták nyilvánosságra. Képünk is van hozzá!

2013.05.23 16:55MTI

A Trogloneta yuensis elnevezésű pók 1,01 milliméter, a Mysmena wawuensis pedig még kisebb, 0,75 milliméter. Utóbbi a legkisebb ismert pókok közé tartozik.

A Kínai Tudományos Akadémia Állattani Intézetének tudósai szerint az új fajok az eddig kevéssé tanulmányozott Mysmenidae családba tartoznak, amelyek jellemzője, hogy tagjai parányiak és nyolcszeműek.

"A pókok a nyirkos avarban, homályos helyeken, mocsarakban, barlangokban élnek, jellemzően kedvelik a nagyon nedves élőhelyeket. Mivel rendkívül aprók és rejtőző életmódot folytatnak, nagyon nehéz rájuk találni" - írták a kutatók szerdán közzétett tanulmányukban.

A két pókfajtára a szecsuáni és csungcsingi óriáspanda-rezervátumok közelében bukkantak rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.