A "lüancsuani ember"

Új Homo erectus-fosszíliát tártak fel Kínában

Új Homo erectus-fosszíliát tártak fel Kínában. A felegyenesedett ember ritka maradványai lelőhelyükről a lüancsuani ember elnevezést kapták.

2013.03.07 20:29MTI

A megkövesedett fogakból álló leletre a közép-kínai Honan tartományban, a Lüancsuan megyei Szuncsiatung lelőhelyen találtak rá a szakemberek. 

A maradványok egy fiatalon elhunyt előember koponyájából származnak. Csanjang Li, egy honani régészeti kutatócsoport tagja szerint a kutatók úgy vélik, hogy a szuncsiatungi kőzetréteg a közép pleisztocén korból származik, ugyanabból az időszakból, mint a pekingi ember néven ismertté vált, 750 ezer éves Homo erectus-fosszília, amelyre a Pekinghez közeli Csoukoutien barlangrendszerben találtak rá a 20. század elején. 

Az illetékes honani hivatal a lelet tanulmányozására szakembereket hívott össze, akik közösen döntöttek a lüancsuani ember elnevezés mellett. Mint arra Kao Hszing, a kínai Paleontológiai és Paleoantropológiai Kutatóintézet tagja rámutatott, nagyon kevés új Homo erectus-fosszíliát fedeznek fel világszerte. A Szuncsiatung lelőhely újabb adatokkal fogja segíteni a paleoantropológiai tanulmányok fejlődését. 

A szuncsiatungi barlangokban a régészek nagy mennyiségű ősi állati fosszíliát, köztük őz- és orrszarvúmaradványokat is találtak, amelyek hasonlítottak a Csoukoutienben talált leletekhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.