University College London

Adatbázisban kereshetik rabszolgatartó őseiket a britek

Rabszolgatartó őseiket találhatják meg a britek egy szerdán bemutatott új adatbázisban.

2013.02.28 00:30MTI

A University College London kutatói három évet töltöttek egy olyan lista összeállításával, amelyen azok szerepelnek, akik az 1833-as rabszolga-felszabadításkor "kompenzációt" kaptak veszteségeikért.

A kutatás szerint 46 ezer ember, akinek brit gyarmatokon, a karibi térségben, Mauritiuson és Dél-Afrikában voltak rabszolgái, összesen mintegy 20 millió font kártérítést kapott - ez akkoriban a brit kormány éves kiadásainak 40 százalékával volt egyenlő.

A lista szerint rabszolgatartók voltak két világhírű író, Graham Greene és George Orwell ősei is. Orwell eredeti neve Eric Blair volt, dédapja, Charles Blair meghatalmazottainak 4442 fontot fizettek 218, jamaicai ültetvényen dolgoztatott rabszolgáért.

Keith McClelland kutató szerint a vállalkozás segít feltárni, hogy a rabszolgaságnak milyen gyökerei vannak Nagy-Britanniában. Mint mondta: a 19. századi gazdag angolok tíz százaléka állt közvetlen kapcsolatban a rabszolga-kereskedelemmel, bevételeik nyomán vasutak, üzleti vállalkozások, épületek, művészeti gyűjtemények születtek, amelyek máig fennmaradtak.

A brit parlament 1807-ben törölte el a rabszolga-kereskedelmet, de magát a rabszolgaságot csupán 26 évvel később számolták fel a brit gyarmatokon. Az Egyesült Államokban 1865-ben szűnt meg a rabszolgaság, Brazíliában pedig 1888-ban.

2006-ban Tony Blair brit kormányfő "mély szomorúságát" fejezte ki azért a szerepért, amelyet Nagy-Britannia játszott a transzatlanti rabszolga-kereskedelemben. Mivel ezt sokan kevesellték, egy évvel később kijelentette: "mint mondtam, sajnáljuk és ezt most megismétlem".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.