"Rabszolgaként használják őket"

Törvénnyel védené a prostituáltakat egy orosz párt

Törvénnyel védené Oroszországban a prostituáltak jogait a Jobb Ügy nevű, parlamenten kívüli párt.

2012.11.26 13:35MTI

A párt elnökével az Izvesztyija című napilap hétfőn közölt interjút. Andrej Dunajev, a jobbközép párt vezetője elmondta: előbb szeretnék megismerni a lakosság véleményét, ezért két ismert közvélemény-kutató céget bíznak meg a felméréssel. A kutatást jövő januárra tervezik. A prostitúció törvényesítését azzal indokolják, hogy Oroszországban már régen rendezni kellett volna az örömlányok helyzetét, akiket ma vagy bűnözők, vagy a prostitúcióból hasznot húzó rendőrök veszik - úgymond - a szárnyuk alá.
 
"Nem azt akarjuk elérni, hogy megkönnyítsük a prostituáltak szolgáltatásához jutást, hanem arra a problémára szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ezek a nők elviselhetetlen körülmények között dolgoznak, rabszolgaként használják őket, majd az utcára teszik őket betegen, amikor már senkinek sincs szüksége rájuk - magyarázta álláspontjukat az orosz jobbközép párt elnöke. A Jobb Ügy párt azt szorgalmazza, hogy az örömlányoknak ugyanolyan jogokat biztosítson a törvény, mint minden más orosz állampolgárnak. Szerinte hivatalos bordélyházakat kell nyitni Oroszországban, és engedélyezni kell a prostituáltak egyesületeit.
 
A prostituáltaknak pedig évente orvosi vizsgálaton kellene átesniük. Az orosz társadalom még nem áll készen a prostitúció törvényesítésére - fejtette ki az Izvesztyijának Valerij Fjodorov, az Oroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) vezetője. Szerinte a kezdeményezést rendkívül negatívan fogadják majd az orosz állampolgárok. 

A Jobb Ügy párt 2008-ban jött létre a Jobboldali Erők Szövetsége, a Polgári erő nevű liberális párt és az Orosz Demokrata Párt egyesülésével. Politikai szakértők szerint a párt a Kreml projektje. Andrej Dunajevnek a prostitúció törvényesítését szorgalmazó kijelentései azért is keltettek érdeklődést, mivel a Jobb Ügy párt elnöke a szervezet november 3-i kongresszusán közölte, hogy a jövőben a párt a liberális gondolkodást elutasítja, és azt nemzeti-hazafias alapú politizálással kívánja felváltani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.