A diszplázia miatt agresszívek

Fájdalom miatt támadnak a kutyák

A kutyák viselkedésének hirtelen megváltozásának oka akár belső fájdalom is lehet, ami különösen akkor erősödik fel, ha megérintik őket, állítja egy friss tanulmány.

2013.01.05 14:05Konrád - ma.hu

A nagytestű kutyák hirtelen agresszívvá válása leggyakrabban a csípődiszpláziára vezethető vissza. “Ha megérintik, mikor fáj valamije, a kutya hajlamos agresszívabbá válni, annak érdekében, hogy elkerülje a kellemetlen helyzetet” - magyarázza Tomas Camps, az Autonomous University of Barcelona vezető kutatója.

Mint a tudós elmondta, a belső fájdalom miatt a máskor odaadó kutyák erőszakosabbá, az egyébként nehezebb természetű ebek pedig még agresszívabbá is válhatnak. Ezek a friss eredmények is bizonyítják, menyire fontos időben felismerni és kezelni a kutyák fájdalmát.

Több oka is lehet, hogy egy kutya agresszívebb ebtársainál: az anyaállat fizikai állapota a vemhesség alatt, az, hogy miképpen bántak az újszülött kutyával, az elválasztás ideje, a szocializációs időszak élményei, az étrend, a mozgás, a genetika és a tanulási technikák. 
A természetükben történt hirtelen változásra koncentrálva a kutatók 12 kutyát (óriás schnauzert, ír szettert, pit-bullt, Dalmatát, két németjuhászt, nápolyi masztiffot, shih-tzut, bobtailt, katalán juhászkutyát csau-csaut és dobermannt) vizsgáltak 2010-11 között. A tudósok megtudakolták kit, mit, hol és mikor támadtak meg az ebek.

Ezek után megállapították, mik voltak a leggyakoribb körülmények, amikor a kutyák agresszívvá váltak, a legjellemzőbb testhelyzeteket, a leggyakoribb támadási célpontokat (többnyire a gazda) és azt, voltak-e jelek az agresszió előtt.

Mint kiderült, mind a 12 kutya a fájdalom miatt vált agresszívvá, és nyolcuknál diagnosztizálták a diszpláziát, ami gyakori és fájdalmas betegség a nagytestű kutyáknál. A csípő abnormális fejlődése miatt a kutyáknál sántaság és köszvény alakul ki. A betegség öröklődik, és az olyan elterjedt kutyafajtáknak, mint az arany retriever, a labrador és a rottweiler, több mint 40 százalékát érinti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.