Kilóg a sorból?

Különös vulkánt fedeztek fel Bajánál - Képpel!

Tudósok fedezték fel a világ egyik legfurcsább vulkánját a tengerfenéken - nem messze Bajától, Mexikó tagállamától.

2012.12.14 10:34ma.hu

A „picinyke” kupola – mely nagyjából 50 méter magas, 1200 méter hosszú és 500 méter széles – az Alarcón Rise mentén fekszik, mely a Kaliforniai-öbölben található rift zóna (törési, árkos övezet) legdélebbi szakasza.

A szóban forgó terület a tágulásért „felelős” tengerfenék szétterjedési központ része, ahol a tektonikus erők szétrepesztik, majd magukkal szállítják, szétsodorják a litoszféralemezeket, az asztenoszférából felnyomuló bazaltos köpenyanyag, a magma, pedig kitölti a lemezperemek között támadt rést, lehűlve pedig óceáni kéreggé merevedik.

A baseball labda varrásához hasonló óceánközépi hátságok hasadékvölgyeit a fent említett folyamatok miatt az óceánok születésének és gyarapodásának helyeként tartják nyilván. Mivel az óceánfenék szétsodródása nagy mennyiségű bazaltlávával jár, így az óceáni kéreg magmás kőzetanyaga leginkább bazalt. Sötét színe annak köszönhető, hogy kevés benne kvarc, azaz a szilícium-dioxid.

Mindazonáltal, az Alarcon Rise esetében nem bazalt-, hanem hablávát találtak a kutatók. A riolitláva a legtöbb mélytengeri bazaltlávával szemben igen viszkózus anyagú és a legtöbb kvarcot tartalmazza. Állaga miatt éppen csak kitüremkedik a felszínre, főleg aszimmetrikus lávadómként, meredek lejtőjű Pelée-dómként vagy kiemelt lávadugóként nyomul a felszínre.

Fotó: 2012 MBARI

A riolitos láva nagy viszkozitása miatt nem jut messzire a kitörés helyétől, nem tud szétterülni, csak kitüremkedik a kürtőből, így jellegzetes, meredek falú lávadóm alakot vesz fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.