Nem szolgál többet a USS Enterprise

Kivonták az első atommeghajtású repülőgép-anyahajót

Az Egyesült Államok haditengerészete szombaton végérvényesen kivonta a szolgálatból a világ első atommeghajtású repülőgép-anyahajóját, a USS Enterprise-t.

2012.12.02 08:19MTI

A lépés azt is jelenti, hogy az amerikai anyahajóflotta 2015-ig csak tíz ilyen járművel rendelkezik. Három év múlva lép szolgálatba a tervek szerint a Gerald R. Ford anyahajó.

A USS Enterprise 51 évi szolgálat után vetett véget aktív működésének. Eredetileg 25 évnyi szolgálati időt szántak neki, de a későbbi felújítási és karbantartási munkáknak köszönhetően ennek dupláját tudta aktív hadihajóként a tengeren tölteni.

Első bevetése Kuba vizein volt 1962-ben, és azt követően a legutóbbi időkig minden nagyobb katonai konfliktus rendezésébe bekapcsolódott.

Teljes leszerelése várhatóan éveket vesz majd igénybe, azt követően a jelenlegi elképzelések szerint múzeumnak rendezik be.

Utolsó napján a USS Enterprise-t ünnepélyesen elbúcsúztatták a norfolki haditengerészeti támaszponton.

Megépítésének idején ez volt a világ legnagyobb hajója. Nukleáris hajtóműveinek köszönhetően üzemanyaggal való ellátása a hagyományos hajóknál kisebb gondot jelentett, azoknál több repülőgépet is tudott fogadni. A USS Enterprise sebességrekordokat is döntött.

Ma már valamennyi amerikai anyahajót atomreaktor hajt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.