Régebben kezdődött a létszámcsökkenés

Az orangutánok nem várták meg az esőerdők kiirtását - előbb kezdték a pusztulást

Az eddig feltételezettnél korábban, már az indonéziai esőerdők kiirtása előtt megkezdődött a vadon élő orangutánok állománycsökkenése - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

2012.11.20 04:44MTI

Egykoron még orangutánok százezrei népesítették be Borneó és Szumátra esőerdeit. Ma erősen szétszabdalt populációkban csupán mintegy 50 ezer példány él Borneón és 6600 Szumátrán. A csökkenés mögött az esőerdők nagymértékű kitermelése és helyükön pálmaolaj-ültetvények létesítése áll.

Az azonban, hogy pontosan mikor is kezdődött a faj egyedszámának csökkenése, eddig bizonytalan volt. Egy portugál, brit és francia kutatókból álló csoport Carel Van Schaik zürichi tudós vezetésével borneói orangutánok örökítőanyagának teljes körű elemzését végezte el, és az állomány összeomlásának egyértelmű jeleit találták. Eredményeikről a PloSOne című tudományos szaklapban számoltak be.

A génváltozások elemzése kimutatta, hogy a borneói populáció erőteljes csökkenése 200-2000 éve elkezdődött, tehát jóval a pálmaolaj-ültetvények elmúlt tizenöt évben történt gyors elterjedése előtt. Az állatok megfogyatkozása összefüggésbe hozható a mezőgazdaság elterjedésével még az iparosodás előtti időszakban - írják a kutatók, akik arra jutottak, hogy a klímaváltozások, illetve a bennszülött lakosok vadászata ugyanakkor alig játszott szerepet az állománycsökkenésben.

Az újabb fakitermelés nagy valószínűség szerint szintén befolyásolta az orangutánok számát, ugyanakkor újabb génváltozások nehezen mérhetők az állományban - írták a szakemberek.

"Az eredmények azonban alátámasztják azt, hogy a fajvédő erőfeszítések, mint az életterek védelme vagy a vadászat korlátozása, mindenképpen szükségesek" - szögezték le a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.