Évmilliók után újranőnek a fák

Újra életre kelt a globális felmelegedés egy kipusztult erdőt

Újra zöldellhet a több millió éves erdő a világ egyik legnagyobb lakatlan szigetén, a kanadai Nunavut területen található Bylot-szigeten.

2012.09.22 17:59Konrád - ma.hu

Alexandre Guertin-Pasquier, a montreali egyetem földrajzi tanszékéről elkészített egy tanulmányt, melyből kiderül: a klímaváltozásnak köszönhetően a Bylot-szigeten nem is olyan régen felfedezett ősi erdő egy napon ismét zöldbe borulhat.

“Az adatok alapján elmondható, hogy a Bylot-sziget klímája lehetővé teszi, hogy az ott talált fosszilis fafajták - többek között füzek, és fenyőfák - újra életre keljenek” - mondta Guertin-Pasquier. Hozzátette, az is elképzelhető, hogy hickory illetve tölgyfák is megélnek majd a szigeten. Természetesen az erdő nem egyik napról a másikra fog újraéledni, de a kutatások alapján elképzelhető, hogy unokáink már ültethetnek növényeket a szigeten, amik ki is fognak fejlődni.

Bylot fosszilis erdeje nagyjából 2,6-3 millió éves, legalábbis erre engednek következtetni a már kihalt fajok maradványai és a földmágneses vizsgálatok. Ez a vizsgálat azt figyeli, miképpen befolyásolja a Föld mágneses mezeje a sziklák mágneses üledékét, amik az iránytűhöz hasonlóan a pólusok felé irányulnak.

Az erdő fáinak mintáit a helyi tőzegből nyerték. Az üledékben található pollenekről kiderült, hogy többnyire olyan területen találhatóak meg, ahol az éves átlaghőmérséklet 0 fok körül van. A Bylot-sziget jelenlegi átlaghőmérséklete azonban ennél jóval alacsonyabb, mindössze -15 fok.

Az ősi erdőt egyébként is rengetek tikok lengi körül, például, hogy miképpen élték túl a növények a téli folyamatos sötétséget. Pasquier csapata most további mintákat gyűjt a környéken, hogy megállapítsák, miképpen is nézett ki a helyi flóra évmilliókkal ezelőtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.