Csak éjszaka használják az erdőt

Ezért nincs annyi tigristámadás! Életmódot váltottak a nagymacskák

A nepáli Chitwan Nemzeti Park tigrisei életmódot váltottak, hogy képesek legyenek együtt élni az emberekkel, állítja egy friss nepáli-amerikai tanulmány.

2012.09.06 16:01Konrád - ma.hu

Az múlt évszázadban a vadon élő tigrisek száma 97%-kal csökkent, mindössze 3000 példány él csak a dzsungelekben, ráadásul egyre kisebb területeken. És még ezek az apró rezervátumok sem teremtenek háborítatlan otthont nekik, hiszen a közelben élő emberek ugyanúgy az erdőből élnek, mint a nagymacskák. 

Chitwan tigrisei azonban úgy tűnik, megoldották a kérdést, egyszerűen éjszakai életmódra váltottak. A tudósok mozgásérzékelős kamerákat helyeztek el szerte a himalájai völgyben, ami 121 tigrisnek ad otthont. A több ezer kép áttanulmányozása után kiderült, a tigrisek ugyanazokat az utakat és ösvényeket használják, mint az emberek, csak éjszaka.

“Ha az általánosan vallott nézetet fogadjuk el, hogy a tigrisek csak a nekik kijelölt védett területeken képesek élni, akkor mindig konfliktusok lesznek” - mondta el Neil Carter, a Michigan State Universitytől. “A tigriseknek ugyanazt a területet kell használniuk, mint az embereknek, ha hosszú távon fenn akarnak maradni”. És a tigrisek pontosan ezt csinálják.

Napközben az erdő ösvényein falusiak cipelik haza a fát, az orvvadászokat elriasztani hivatott katonák járőröznek rajtuk, de amint alkonyodni kezd, a nagymacskák is útra indulnak, vadászni, ellenőrizni területüket és párt keresni. Eddig ez nem volt jellemző, hiszen a tigrisek alapvetően egész nap aktívak.  A nemzeti park egyébként remek élőhely, az orvvadászat mértéke alacsony, bőven akad préda a csíkos bundájúaknak, és bár egyre több ember járja az erdőt, a populáció stabilnak tűnik.

Az ember és a vadállatok élőhely-konfliktusát nehéz megoldani. Bármelyiknek is kedvezünk, a másik biztosan szenvedni fog. De mint kiderült, a tigrisek képesek alkalmazkodni a helyzethez. Ez a felfedezés új reményt jelent, mind az emberiség, mind a természet számára, hiszen úgy tűnik, a tigrisek jövője mégsem olyan sötét, mint eddig hittük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.