Irány az erdő egy kis fogócskára

VIDEÓ: Star Wars suhanót építettek a valóságban

Egy amerikai cég a Jedi Visszatér című filmben látható, lebegő motorhoz hasonló járművet készített, újabb példaként arra, hogy amit a sci-fi filmekben látunk, előbb utóbb valósággá lesz.

2012.08.22 15:34ma.hu

A kaliforniai Aeroflex járművében kerekek helyett két hatalmas rotor található. A terv nem teljesen új, hiszen a hatvanas években már kísérletezgettek hasonló járművel, de a teszteket abbahagyták stabilitási és átfordulási problémák miatt. Az Aeroflexnek most azonban sikerült megoldani ezeket a gondokat, méghozzá két, térdmagasságban található irányító rúddal, amik lehetővé teszik a gépnek, hogy reagáljon az emberi pilóta mozdulataira és egyfajta természetes egyensúlyérzéke legyen.

A motor nem igényel speciális kiképzést és hasznos lehet a mezőgazdaságban, a határőrzésben és a felderítésben. "Képzeljenek el egy saját repülőt, amit olyan egyszerű vezetni, mint egy biciklit" - áll a cég weboldalán. "Vagy gyorsreagálású járműveket, amiket egy utasszállítóval lehet szállítani. Gondoljanak arra, milyen előnyös, hogy úgy lehet határszakaszokat ellenőrizni, hogy előtte nem kell utakat építeni".

Sajnos azt Aeroflex egyelőre nem tervezi a gép civil sorozatgyártását, helyette a suhanót a drónok tesztelésére akarja használni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.