Tisztára mint a Csillagok Háborújában

Ez már a Tatooine? Két bolygó is kering az ikernap körül!

Csillagászok most először fedeztek fel két olyan bolygót, amik egy csillagpár körül keringenek - olyan naprendszert alkotva, mint amilyen Luke Skywalker otthona volt a Csillagok Háborújában.

2012.08.29 16:39Konrád - ma.hu

A legtöbb csillag nem magányos égitest, általában kettő kering egymás körül. A tudósok már több ilyen kettőscsillag rendszerben is találtak úgynevezett cirkumbináris bolygókat, amik a két csillag körül keringenek, hasonlóan George Lucas híres Tatooine világához. A NASA Kepler űrteleszkópja 2009 óta négy ilyen rendszert is talált, ezek a Kepler 16, 34, 35 és 38.

A tudósok most azonban bejelentették a Kepler 47-et, az első olyan rendszert, ahol több bolygó is kering a két nap körül. A Kepler-47b és Kepler 47-c nagyjából 5.000 fényévre találhatóak innen a Hattyú csillagképben.

Fotó: NASA

Az egyik csillag nagyon hasonló a mi napunkhoz, a másik nagyjából harmad akkora és 175-ször halványabb. A belső bolygó háromszor akkora mint a Föld - egyben a legkisebb cirkumbináris bolygó, amit eddig felfedeztek - és 49,5 nap alatt kerüli meg a csillagkettőst. A Földnél majdnem ötször nagyobb Kepler-47c 303,2 nap alatt teszi meg ugyanezt. Éppen a lakhatósági zónában található, ahol egy a Földhöz hasonló sziklás bolygó éppen megfelelő hőmérsékletű ahhoz, hogy folyékony víznek adjon otthont.

Noha a külső bolygó feltehetően egy, az Uránusznál nagyobb gázóriás, ennélfogva nem alkalmas az életre - úgy ahogy mi azt ismerjük - azt mindenesetre bebizonyítja, hogy  cirkumbináris bolygók létezhetnek a lakható zónákban. William Welsh, a tanulmány társzerzője elmondta: rendkívül izgalmasnak találja, hogy egy cirkumbináris rendszerben elképzelhető a lakhatóság. "A Kepler-47c valószínűleg nem alkalmas az életre, de ha lennének nagy holdjai, azok igen érdekes világok lennének".

Jerome Orosz vezető tudós szerint a cirkumbináris planéták vad klímaváltozásoknak eshetnek áldozatul. Mivel a mi Napunk elég stabil fényforrás, a földlakóknak nem kell aggódniuk miatta. De egy kettőscsillag körüli bolygón a klíma nagyon gyorsan és komplikáltan változik. Ugyanakkor mivel két napja van, egy cirkumbináris bolygó - ha mondjuk 24 óra alatt tesz egy kört a tengelye körül - több mint 12 órán át fürdik a napfényben.

Orosz hozzáteszi, hogy mivel az eddig feledzett cirkumbináris bolygók pályája nagyon hasonló, a két csillag egymáshoz viszonyított pályájával a két nap rendszeresen takarja egymást. "A Kepler-47 esetében, ahol a másodlagos nap halad el az elsődleges előtt, a fény 15 százalékkal esik. Ez nagyjából hét és félnaponta történik meg".

Ez a felfedezés megmutatja, hogy bolygórendszerek képződhetnek és maradhatnak fenn a kettős csillagok körüli kaotikus környezetben. A kutatók szerint a Kepler-47 bolygói valószínűleg a jelenlegi pályájuktól távolabb születtek meg, ahol az óriásbolygók szoktak kialakulni. Később a napok körül keringő gázok és por miatt kerültek közelebb a csillagokhoz. Orosz szerint, ha rendelkezésre állnak majd jobb szoftverek, még több cirkumbináris bolygót találnak majd a Kepler adatai között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.