Bevásárlás több évre

Mi ehető a 2030-as Mars-küldetés étlapjáról?

Az ötvenes években épült, az űrutazás hajnala óta kutatásokra használt épület mélyén fehér köpenyes tudósok egy csoportja keverget, kavargat, méricskél és ami a legfontosabb, kóstolgatja a végeredményt. Küldetésük elkészíteni a 2030-as években induló Mars misszió menüjét.

2012.07.17 16:31Konrád - ma.hu

Ennek a menünek 6-8 űrhajóst kell jóllakatnia, egészségesen és boldogan tartania, méghozzá lehetőség szerint változatosan. Figyelembe véve, hogy a Vörös Bolygóra az út legalább fél évig tart majd, és a csoport 18 hónapig tartózkodik ott mielőtt újabb fél év alatt hazautazna, a feladat nem nevezhető egyszerűnek. Az emberek többségének már az is nehézséget okoz, hogy egy hétre előre eltervezze, mit akar majd enni és ehhez elvégezze a bevásárlást. Akkor képzelhetjük, milyen nehéz lehet háromévnyi reggelit, ebédet és vacsorát kifundálni a nassolnivalókról nem is szólva.

"A Mars azért más, mert nagyon messze van" - mondta el Maya Cooper, a Lockheed Martin vezető kutatója, aki az étlap projektet vezeti. "Nincs lehetőségünk félévente odaküldeni egy élelmiszerrel teli járművet, mint a Nemzetközi Űrállomás esetében".

Az ISS fedélzetén tartózkodó asztronauták számára ételek széles skálája áll rendelkezésre, legalább százféle különböző opció. Persze ezek előre elkészített fagyasztott/szárított ételek, amik legalább két évig ehetőek. És bár az űrhajósok egy csoportja még a Földön megkóstol minden ételfajtát, mielőtt azokat hivatalosan is elfogadják, a súlytalanság állapotában a szaglás - és az ízlelés - nem ugyanolyan, és az ételek íze kevésbé hangsúlyos.

Extra-vega: hidroponikus növényeket esznek

Mivel a Marson van némi gravitáció, a NASA jelentős változtatásokat akar eszközölni az űrmenün. A küldetés során elképzelhetővé válik, hogy az űrhajósok akár főzőcskézzenek is. Bár a nyomás más, mint a Földön, kukta segítségével akár vizet is forralhatnak.

Cooper csapatának egyik ötlete, hogy egyfajta “Mars üvegházat” hozzanak létre. Ebben hidroponikus - a növényeket nem földben, hanem ásványi anyagokban gazdag vízben, vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban növesztik - megoldással akár gyümölcsöket és zöldségeket is termeszthetnének maguknak. Az űrhajósok gondoznák a kertet és annak terményeit a Földről hozott diófélékkel és fűszerekkel kombinálva készíthetnék el ételüket.

„Ez a menü azért jó, mert lehetővé teszi az űrhajósoknak, hogy élő növényeik legyenek, és a friss gyümölcsök és zöldségek optimális tápanyagot jelentenek, ráadásul lehetővé teszi, hogy szabadon variáljanak azon, mit főznek, hiszen az ételek nem előre elkészítettek” - mondta Cooper.

Van, amitől bedepiznek az évek alatt

A legfontosabb dolog, hogy asztronauták megfelelő mennyiségű tápanyagot, ásványi-anyagot és kalóriát vigyenek be annak érdekében, hogy fizikálisan a csúcson maradjanak. A küldetés sikere múlhat ezen. Ráadásul az ennivalónak pszichológiai hatása is van. Több kísérlet is bebizonyította, hogy bizonyos ételek - mondjuk a pulyka és a krumplipüré Hálaadáskor - jó hatással vannak az ember hangulatára és az elégedettség érzését keltik.

A “hazai ízek” kulcsfontosságúak lehetnek a Mars-misszió során, épp ezért jelenleg két kutatás is zajlik a hangulat és az ennivaló közötti kapcsolat témájában. Mindemellett bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya rossz hatással lehet az emberi agyra.

Cooperék már legalább száz recepttel álltak elő, mind vegetáriánus étel, hiszen az űrhajón nem lesz sem tejtermék, sem hús. Nincs lehetőség ezeket ilyen sokáig tartósítani, egy tehenet pedig nem vihetnek magukkal. Annak érdekében, hogy a vegetáriánus menü megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmazzon, a kutatók sokféle receptet dolgoztak ki, amiben tofu és diófélék vannak, többek között a Thai pizzát, amin sajt helyett répa, paprika, gomba, mogyoróhagyma és mogyoró van, valamint egy házi készítésű fűszeres szósz. 

Lesz egy hivatásos Gordon Ramsay-jük

Annak érdekében, hogy minden rendben menjen a konyhában, Cooper szerint a NASA azt tervezi, az egyik Mars utazó csak és kizárólag Gordon Ramsay-t játszik majd az űrben. Mivel egyelőre nem tudni a küldetés tervezői mennyi időt engedélyeznek a küldetés során az ételek elkészítésére, Cooperék egy B tervet is készítenek, amiben az ISS küldetésekhez hasonló, előre elkészített csomagok lesznek. Ugyanakkor ezeknek az ételeknek 5 éves szavatosságra van szükségük a jelenlegi két év helyett. A NASA, a Védelmi Minisztérium és más ügynökségek most is kutatják azt, miképpen lehetséges ezt megoldani.

A legjobb megoldás valószínűleg a kettő kombinálása lenne. “Lenne némi friss terményük és az, amit a Földről küldtünk el velük” - mondja Cooper. Természetesen a pénzügyi problémák itt is megmutatkoznak. A NASA költségvetésének megnyirbálása komolyan hátráltatja Cooper csapatát. A Mars menü kutatása nagyjából évi 1 millió dollárba kerül, a NASA éves költségvetése 17 milliárd dollár.

A küldetés nagyon fontos, hiszen így nyílik lehetőség a tudósok számára, hogy példa nélküli kutatásokat hajtsanak végre az élet eredetének kérdésétől a Földön kívüli élet felfedezéséig. De ekkor fogjuk megtudni azt is, miképpen tud önfenntartóvá válni egy kis csapat ember két és fél éven keresztül mindent újrafelhasználva. És mindez nem jöhet létre megfelelő ennivaló nélkül, a know-how-t pedig újrafelhasználhatjuk mi is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.