A Halálcsillag lesz a következő?

90 nap alatt a Marsra - 20 év múlva

Egy magát 'BTE Dannek" nevező férfi kigondolt egy lehetőséget, amivel el lehet készíteni a Star Trek sorozat USS Enterprise űrhajóját.

2012.05.15 13:12Konrád - ma.hu

A Build the Enterprise avagy BTE weboldalon megtalálhatóak a részletes tervek, amiknek segítségével az űrhajó elkészíthető. A legendás hajó első generációja képes lehet 90 nap alatt eljutni a Marsra vagy 3 nap alatt a Holdra.

A Start Trek sorozat szerint az Enterprise 2245-ben épül majd meg, de a korábban egy Fortune 500 cégnél dolgozó rendszer/elektromérnök Dan szerint akár 20 év múlva is elkészülhetünk vele. Az első megépítésre váró űrhajót "Gen1" néven emlegeti, és úgy gondolja, 33 évente lehetne előállni újabb generációkkal, amik majd sokkal fejlettebbek lesznek elődjüknél.

A Gen1 ionmeghajtású lenne, amihez az energiát egy 1,5 gigawattos nukleáris reaktor biztosítaná. A hajón további 3 reaktor kapna helyet, ami a szükséges az egész hajót ellátná elektromos árammal. A majdnem 500 méter átmérőjű forgó tálka teremtené meg a hajó számára az 1G-s mesterséges gravitációt.

Az űrutazáson kívül több feladata is képes lehet ellátni. Akár űrállomásként vagy dokként is funkcionálhatna, és egy lézer segítségével vágná fel a kemény felszíneket - mint amilyen a holdé - hogy az alattuk lévő óceánt elérjék.

BTE Dan szerint a mai technológiával képes lehet az emberiség megépíteni az Enterprise űrhajót. Ami a projekt finanszírozását illeti Dan szerint alig érezhető adóemeléssel valamint költségvetési megszorításokkal megoldható lenne. Arra kéri a mérnököket, hogy vizsgálják át a tervét találnak-e benne bármilyen (nem pénzügyi) hibát.

"Ha bárki meg tud győzni arról, hogy technológiailag nem lehetséges (félretéve a politikai és pénzügyi kérdéseket) akkor jelezni fogom a BuildTheEnterprise weboldalon hogy tévedtem". De Dan szerint ez nem fog megtörténni, ha mégis akkor az űrhajó elkészítésére mondjuk még 50 évet várni kell majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.