Rajtakapta az MRO

Gigantikus "porördög" tombol a Mars felszínén

Hatalmas "porördögöt" kapott lencsevégre a vörös bolygón a NASA marsi felderítő űrszondája, az MRO (Mars Reconnaissance Orbiter).

2012.04.06 19:59MTI

A felvételeken 20 kilométer magas és 64 méter széles homokoszlop látható, amely a bolygó északi részén lévő Amazonis Planitia (Amazon-medence) régión örvénylik keresztül.
   
A "porördögök" a Földön és a Marson egyaránt előfordulnak. Légörvényekről van szó, amelyeket a talajról felszippantott por és homok tesz láthatóvá. A tornádókkal ellentétben a porördögök tiszta időben képződnek, amikor a Nap felmelegíti a felszín feletti levegőrétegeket. Megfelelő körülmények között a Nap által felhevített levegő felemelkedik, s amint a hidegebb rétegeken halad át, forgásba lendül.
   
A legújabb felvétel késő tavasszal készült a Mars északi féltekéjén. A vörös bolygó jelenleg aféliumban van, vagyis a legnagyobb távolságra a Naptól, ám még mindig elég a napenergia ahhoz, hogy keresztül kasul "porördögök" száguldozzanak felszínén.
   
Az MRO űrszonda 2005 szeptemberében indult Atlas-5 rakétával Cape Canaveralból és 2006 márciusában állt pályára a Mars körüli pályára. A 720 millió dolláros küldetés célja, hogy nagyfelbontású képeket készítsen a Mars felszínéről és leszállásra alkalmas helyet keressen a későbbi leszállóegységek számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.