SKA

Tovább halasztódik a világ legnagyobb távcsőhálózatának terve

Ismét elhalasztották a döntést a világ legnagyobb távcsőhálózatának, az SKA-nak (Square Kilometre Array, négyzetkilométeres hálózat) a helyszínéről, amely az elképzelések szerint Dél-Afrikában, vagy Ausztráliában épülne fel.

2012.04.06 08:09MTI

Az SKA a déli féltekéről vizsgálja majd az égboltot, ahonnan a Tejútrendszer központi térsége is jól megfigyelhető. A rendszer különálló kisebb távcsövekből épül fel, ezek felületét összerakva egy négyzetkilométer összfelületet kapnának. A 2 milliárd eurós berendezés több mint ezer rádióantennából áll, amelyeket közel háromezer kilométer átmérőjű területen állítanak fel.

A tudósok reményei szerint az SKA ötvenszer, de akár százszor is érzékenyebb lesz, mint a jelenlegi legnagyobb teljesítményű rádióteleszkópok, így a berendezés segítségével a világegyetemmel kapcsolatos olyan alapvető kérdésekre kaphatnak választ, hogy mikor keletkezett az univerzum és miért tágul.

Az eredeti elképzelések szerint a létesítmény létrehozásáért felelős manchesteri székhelyű konzorcium kétnapos hollandiai tanácskozásán hozta volna meg a döntést. Ám a résztvevők mindössze egy kis tudományos munkacsoport létrehozását határozták el, amely megvizsgálja, hogy az eredmények maximalizálása szempontjából melyik az ígéretesebb a két helyszín közül. A munkacsoport május közepén ismerteti véleményét.

Naledi Pandor, a Dél-Afrikai Köztársaság tudomány- és technológiaügyi minisztere csalódottságát fejezte ki a halasztás miatt.

"Azt reméltem, hogy 2012 első felében megszületik a döntés" - hangsúlyozta közleményében Naledi Pandor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.