Távcső előtt az élővilág

24 órás természetles a biológiai sokféleség napján

Egész napos természetkémlelésre várják az amatőr természetbúvárokat a Biodiverzitás világnapján Nagykovácsiban. Az érdeklődők szakemberek társaságában figyelhetik meg a Szénások Európai Diplomás Terület kijelölt részének teljes élővilágát.

2010.05.15 16:45MTI

A GEO Action Day nevű kezdeményezés már több országban nagy sikert aratott, Magyarországon most rendezik meg először. 2010 a nemzetközi biodiverzitás éve, melynek a mottója: „Biodiverziás a fejlődésért”. A nemzetközi program célja, hogy felhívják a figyelmet a környezet sokszínűségére és annak megóvására.

A program alapelve: „Csak azt tudod megvédeni, amit ismersz!” - mondta el Rekettye Zita projektfelelős az MTI-nek. Az program május 21-én, pénteken szürkületkor kezdődik, és 22-én délután fejeződik be.

A résztvevők tudósok, kutatók segítségével a gyakorlatban ismerkedhetnek meg a Nagykovácsi – Szénások kijelölt területének összes létező fajával, emellett megkísérlik azok dokumentálását is.

A 24 órás megfigyelés lehetőséget teremt arra, hogy a napközben begyűjtött élőlények mellé az éjszakai csapdák tartalmát is dokumentálni lehessen. Az anyag feldolgozását és befogadását a Magyar Természettudományi Múzeum vállalta.

A magyar gyűjtésről szóló beszámolót a GEO Magyarország és a GEO Németország is közli.

Az első hazai GEO Action Day-t a GEO Magazin koordinálja, a programot több szakintézmény is támogatja, így a Magyar Természettudományi Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Pilis Parkerdő Zrt., valamint a Német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium. A korlátozott lehetőségek miatt a részvétel regisztrációhoz kötött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.