Szívás

A NASA szerint többe kerül a Hubble űrtávcső utódja

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) mintegy 8,7 milliárd dollárra (1641 milliárd forint) becsüli a James Webb űrteleszkópnak (JWST), a Hubble űrtávcső utódjának a költségeit, amely várhatóan 2018 októberében állhat pályára.

2011.08.25 21:46MTI

"Ez az összeg a JWST teljes költsége, beleértve a fejlesztését, az elindítását, ötévi üzemeltetetését és a tudományos kutatásokat" - közölte elektronikus levelében Trent Perrotto szóvivő.

Februárban a NASA számvevője, Paul Martin a kongresszust még arról tájékoztatta, hogy az új űrtávcső költségei jelentősen meghaladták az eredetileg tervezett 3,5 milliárd dollárt (660 milliárd forint), és az akkori becslések szerint elérték a 6,5 milliárd dollárt (1226 milliárd forint).

A NASA többször is elhalasztotta az indítás időpontját, amelyet eredetileg 2013-ra terveztek.

Júliusban a JWST kudarcot szenvedett a kongresszusban, ahol a képviselőház egyik bizottsága a NASA költségvetését az űrtávcső költségei nélkül szavazta meg. A jelentős költségvetési megszorítások jegyében történt döntést még egy másik bizottságnak, a teljes képviselőháznak és a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

A JWST a csillagászat valamennyi területén és a világűr történelmének valamennyi időszakában végez megfigyeléseket, az ősrobbanástól az emberi életre alkalmas bolygókat tartalmazó galaxisokig és naprendszerekig.

Ez lesz a valaha a világűrbe eljuttatott legnagyobb űrtávcső, legfontosabb lencséjének az átmérője 6,5 méter, azaz a Hubble távcsőének közel háromszorosa lesz.

Az űrtávcső, amelyben tíz új technológiát is alkalmaznak, négy rendkívüli pontosságú tudományos berendezést - közöttük egy infravörös kamerát és az optimális működése érdekében igen alacsony hőmérsékleten tartott spektrométert - is magában foglal. Tízéves működésre tervezik.

Az 1990-ben felbocsátott, a csillagászatot forradalmasító első űrtávcső, a Hubble - 2009-es korszerűsítése óta - az ősrobbanás utáni 600-500 millió évig visszamenőleg képes a világűr működését tanulmányozni. A JWST, amely hatszor annyi fény befogására képes, a világűr keletkezéséig képes lesz visszamenni. A Földtől 1,5 millió kilométernyire fog földkörüli pályán keringeni, jóval messzebb, mint a Hubble (600 kilométer).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.