Megakadályozná az olasz kormány

Pompeji második pusztulásán

Megakadályozná Pompeji világhírű antik emlékeinek második pusztulását az olasz kormány, amelynek feje, Mario Monti miniszterelnök és több miniszter csütörtökön mutatott be négy évre szóló tervet az enyészettől fenyegetett Nápoly-közeli régészeti helyszín restaurálására.

2012.04.05 21:36MTI

Az Európai Unió már március végén pénzügyi támogatásáról biztosította az olasz kormányt, így a munkálatok hamarosan meg is kezdődhetnek.

Pompejire a Vezúv kitörése mért végzetes csapást Krisztus előtt 79-ben. Az antikvitás egyik leghíresebb emlékhelye az utóbbi években újra és újra a lapok címlapján szerepelt, hol a vele kapcsolatos visszaélések, hol az omladozó romok miatt.

A római kulturális minisztérium tájékoztatása szerint az archeológiai helyszín megmentésére 105 millió eurót kell elkülöníteni, ebből 41,8 milliót ad Brüsszel, 63,2 milliót a Monti-kormány.

"Százszázalékos átláthatóság és törvényesség" - ígérte a kormány a pompeji munkálatokkal kapcsolatban. Ez azt is jelenti, hogy a nápolyi maffiát távol tartják a megbízásoktól.

A négy évre szóló ötpontos terv legfőbb célja megóvni a veszélyben forgó pompeji romokat, amelyekhez évente látogatók milliói zarándokolnak el. Emellett javítani akarnak a turistákat fogadó szolgáltatásokon és a terület őrzésén is.

A 66 hektárnyi történelmi emlékhely szakértők szerint állandó és részletekbe menő gondoskodásra szorul. Ehhez mindeddig hiányzott a pénz, hol falak omlottak le, hol egész épületek dőltek össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.