Egyelőre láva nem jön

Hamut okád a Popocatépetl mexikói vulkán

Vastag hamufelhőt okád a mexikói fővárostól délnyugatra fekvő Popocatépetl vulkán, s a televíziós felvételeken vörösen izzó láva volt látható a kráter közelében.

2012.04.20 16:47MTI

A Nemzeti Katasztrófavédelmi Központ webkameráin látható volt, amint pirkadatkor hamufelhő gomolygott az 5450 méter magas hegycsúcs fölött. A Televisa televízió felvételei vörösen izzó anyagot mutattak a kráter közelében.

A Popocatépetl fokozott vulkáni tevékenysége miatt a hatóságok a héten bezárták a környékbeli települések iskoláit, megemelték a riasztási szintet, hogy felkészüljenek a lakosság evakuálására. A tűzhányó környéki öt település iskoláiban szünetel az oktatás. A hatóságok arra kérték a helybélieket és a turistákat, hogy elővigyázatosságból maradjanak legalább 12 kilométeres távolságra a vulkántól.

Az 5450 méter magas Popocatépetl Mexikó legismertebb vulkánja. Mexikóvárostól 65 kilométerre délkeletre található.

A tűzhányó 1994 óta rendszertelen időközönként, több alkalommal tört ki. 2000 decemberében történt egy erőteljes kitörés, akkoriban 50 ezer embert telepítettek ki a Popocatépetl környékéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.