A világvége elkezdődött?

Visszaszámlálás? Beindultak a vulkánok - videóval

Az elmúlt napokban Hawaii-n két kráterből is megindult a láva, míg Mexikóban a Popocatépetl vulkán szintén aktív működésbe kezdett.

2012.01.29 15:59ma.hu

A nemzetközi katasztrófajelző rendszer adata szerint a mexikói Popocatépetl vulkán aktivitása egyre nyugtalanítóbb. Még január 25-én hatalmas hamurobbanás terítette be az eget 3 kilométer magasságig, az óta folyamatosan gáz és gőz távozik elég erőteljesen a kráterből, valamint kisebb mozgást is érzékeltek a tudósok. Éjjel kiválóan látható az izzó lávakupola, amely egyre nagyobb méreteket ölt. A vulkánt 12 kilométeres körzetben nem lehet megközelíteni, és jelenleg is sárga riasztás van érvényben.

Halemaʻumaʻu

Az aktivitás a Kilauea tűzhányónál is egyre drasztikusabb: a láva egyre mozgékonyabb a Halemaumau és a Puu Oo kráterekben - közölte a helyi vulkánfigyelő szervezet, a Hawaiian Volcano Observatory. A videón jól látható, ahogyan lávát fröcsköl a Halemaumaun kráter, a hírek szerint ráadásul egyre nagyobb mennyiségben. Ugyanezt tapasztalták a Puu Oo kráternél is: a tudósok szerint a láva már elárasztotta a kráter alját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.