Hetvenmillió éve élt a Földön az alvarezszaurida

Titokzatos madárformájú dinoszaurusz tojásaira bukkantak

Egy argentin-svéd kutatócsoport felfedezte egy patagóniai lelőhelyen a hetvenmillió éve élt, titokzatos madárformájú dinoszauruszfaj tojásait.

2012.04.11 05:59MTI

"Az teszi a felfedezést különlegessé, hogy a tojásokban még a hátsó lábak ízületes csontjai is megőrződtek. Ez az első alkalom, hogy tojásokat találunk alvarezszaurida csontmaradványok közelében" - mondta a csoport egyik kutatója, Martin Kundrát.
   
A svéd-argentin csoport 2010-ben kezdett az expedícióba.
   
A fellelt maradványok fajuk utolsó képviselői az egykori déli szuperkontinensről, Gondwanáról a mezozoikumból - azaz a 250 millió évvel ezelőtt kezdődő és 65 millió évvel ezelőttig tartó földtörténeti korból. Ezek az állatok a dinoszauruszok legtitokzatosabb csoportjához, az alvarezszauridákhoz tartoznak, amelyek legnagyobb faja 2,6 méter hosszú volt, a legkisebb pedig félméteres. A család minden tagja kétlábú, tollas élőlény volt, fajaik előkerültek Ázsiából, valamint Észak- és Dél-Amerikából is. Koponyájuk madárszerű, csőrforma állkapcsukban apró fogak lapultak. Felkarjuk robusztus, ám rendkívül megrövidült formájú volt, kézcsontjaik masszív fegyverré alakultak, végükön hatalmas karommal.
   
"A leletek alapján kijelenthetjük, hogy az alvarezszauridák a késő krétakorig éltek a mai Dél-Amerika területén" - mondta Kundrát.
   
A Bonapartenykus ultimus nevű fajhoz tartozó két tojást együtt találták a csontokkal, így talán az anyjuk tojócsatornájában lehettek annak halálakor. A fészekben még számos meszes tojáshéjdarabot is találtak, ami arra szolgál bizonyítékul, hogy pár tojás nyilvánvalóan életképes, késői fejlődési szakaszban lévő embriókat is tartalmazott - olvasható a felfedezést ismertető ScienceDaily.com online tudományos ismeretterjesztő magazinban.
   
Martin Kundrát elemezte a tojáshéjakat, és úgy találta, hogy semmilyen eddig ismert tojás mikrostruktúrájára nem hasonlítanak.
   
"A tojáshéjminták vizsgálatakor pásztázó elektronmikroszkópot használtam. Felfedeztem egy szokatlan megkövesedett objektumot bennük. Kiderült, hogy ez az első bizonyíték a dinoszaurusztojások gombás fertőzésére" - jelentette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.